Hospital Anxiety Depression Scale er et mye brukt skjema i vurdering av angst- og depresjonssymptomer. Spørreskjemaet har 7 spørsmål om symptomer på angst (mulig poengskår 0–21) og 7 om depresjonssymptomer (mulig poengskår 0–21).

Faktaboks

Også kjent som
HAD

Angstskalaen måler ikke angst i diagnostisk forstand, men mer stress. Høy angstskår (>10) er derfor ikke nødvendigvis uttrykk for en angstlidelse og kan ses både ved akutte belastninger så vel som ved psykiske lidelser hvor angstsymptomer er en del av symptombildet.

Depresjonsskalaen måler heller ikke depresjon i diagnostisk forstand, men mer psykiske depresjonssymptomer som kan ses ved en rekke ulike psykiske lidelser som for eksempel schizofreni, ustabil personlighetsforstyrrelse foruten depresjoner.

HAD er derfor først og fremst egnet som et screeningsinstrument for forekomst av psykiske symptomer som kan indikere stress og psykisk lidelse og således kreve nærmere medisinsk-psykiatriske undersøkelser. HAD kan ikke brukes diagnostisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg