ISS

ISS, en mye brukt skår for gradering av alvorligheten av fysiske skader (skadegradering). Skåren, som har en variasjon mellom 1 og 75, er basert på den såkalte Abbreviated Injury Scale (AIS), som beskriver alvorlighet av skader på seks ulike kroppsområder: hode og nakke; ansikt; bryst(thorax); indre organer i mage (abdomen) og bekken; ekstremiteter (armer og ben) med bekkenringen samt ytre skader (hud).

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Injury Severity Score, ‘skadealvorlighetsskår’

For hvert anatomisk område graderes skaden fra 0 (ingen skade) til 5 (mest alvorlige skade som man kan overleve med). ISS beregnes ved at man summerer kvadratene av de tre høyeste AIS-skårene.

Eksempel: Hvis en person har skade på mange deler av kroppen, men de tre mest alvorlige skadene er hjernerystelse (AIS = 2); brudd i et ribben (costafraktur; AIS = 1) og et åpent brudd i det store leggbenet (åpen tibiafraktur AIS = 3) er ISS 22 + 12 + 32 = 4 + 1 + 9 = 14.

Unntaket fra denne regel er hvis en skade på et enkelt område er så alvorlig at det ikke er forenlig med overlevelse. Da er AIS-skåren 6, og ISS settes til 75 (dødelig) uten hensyntagen til andre AIS-skårer.

Ved en vanlig kirurgisk avdeling vil de fleste personer som innlegges med skader, ha en ISS-skår under 10. Det er senere tilkommet ulike modifikasjoner av ISS som for eksempel New ISS (NISS), som vektlegger de tre mest alvorlige skadene uavhengig av anatomisk lokalisasjon. Se også skadegradering.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg