Traumehåndtering
Traume er skade som følge av ytre påkjenninger. I startfasen er det viktig å sikre vitale funksjoner, for eksempel frie luftveier og at pasienten får ventilert lungene.
Traumehåndtering
Av /Shutterstock.

Traumatiske skader er skader som oppstår som følge av ytre påvirkning på kroppen, for eksempel skader som oppstår når kroppen brått bremses ned fra høye hastigheter (høyenergiskade) eller treffes av gjenstander med stor energi (for eksempel slag med stumpe gjenstander). Personer med traumatiske skader som omfatter flere deler av kroppen, betegnes ofte som multitraumatiserte.

Årsaker

Pasienter med alvorlige traumatiske skader har behov for en mer systematisk medisinsk vurdering i akuttfasen med såkalte traumeteam. I tillegg til brudd og muskelskader kan store energimengder tilført kroppen kunne gi indre skader av ulik art, enten isolert eller i kombinasjon:

  1. Hjerneskade, herunder hjerneblødninger og andre følger av direkte skade av hjernevev (hjerneødem).
  2. Skader i bryst, herunder direkte skade på lungene (lungekontusjon), punktert lunge (pneumothorax), blødning i lungesekken (hematothorax), blødning i hjerteposen (hjertetamponade) og ribbeinsbrudd.
  3. Bukorganer, herunder sprekk i milten (miltruptur), skade på lever (leverrift eller -ruptur), skade på tarmen eller tarmkrøset og skade av hovedpulsåren (aortaruptur) eller andre større kar.
  4. Bekkenskader, herunder skade på indre kjønnsorganer (genitalia) og brudd i bekkenet som kan gi større blødninger i tilknytning til dette.
  5. Brudd i store rørknokler, herunder brudd av overarmsbeinet (humerus), lårbeinet (femur) og brudd i leggbeinet (crusfraktur).
  6. Store sårflater som kan gi stort blodtap, spesielt blødninger fra hodebunn, og ved amputasjoner av armer eller bein.
  7. Skade i ryggmargen grunnet direkte energioverføring eller brudd i ryggsøylen hvor beinfragmenter treffer ryggmargen. Nivået på ryggmargsskaden og graden av denne vil bestemme hvilket nivå pasienten får lammelser og andre utfall fra nervesystemet.
  8. Brannskader på hud og i luftveier kan følge av å ha vært utsatt for varme, ild eller varme gasser. En person med alvorlig brannskade må undersøkes for andre skader som kan ha oppstått samtidig eller i forsøket på å flykte fra brannen.

Behandling

I akuttfasen vil fokus være det å sikre vitale kroppsfunksjoner som frie luftveier, et tilstrekkelig åndedrett og god nok sirkulasjon av blod til kroppens organer, som ofte betegnes ABCDE-prinsippet. I tillegg er det viktig å forebygge nedkjøling da dette vil gjøre at koagulasjonssystemet i blodet fungerer dårligere.

Behandlere ønsker å raskest mulig få avklart de skadene som i størst mulig grad kan true livet og behandle disse først, som for eksempel punktert lunge og større indre eller ytre blødninger. Skader som ikke trenger umiddelbar behandling vil ofte prioriteres til senere i behandlingsforløpet, for eksempel ved mindre brudd.

Personer med omfattende skader vil ofte legges i narkose og respiratorbehandles på en intensivavdeling for å kunne muliggjøre den behandlingen som er nødvendig over tid med minst mulig ubehag for den tilskadekomne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev stian hjpornevik

Traumatiske skader, fellesbetegnelse på skader,

Er ikke dette sirkulært? Jeg leitet egentlig etter en definisjon på skader.

svarte Guro Djupvik

Hei, Stian.
Det kunne kanskje stått at det er en type skader. Du har rett i at det mangler en generell artikkel som definerer skade, jeg skriver dette opp på lista over artikler vi trenger. Takk for godt innspill!
Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg