Store norske leksikon

hjernerystelse

Hodetraume

/iStock. Gjengitt med tillatelse

Hjernerystelse, commotio cerebri, begrep som ikke er helt avklart med hensyn til hvilke symptomer som skal kreves for at denne diagnosen skal kunne stilles. Man forutsetter vanligvis en kortvarig bevisstløshet.

Som navnet sier, utløses tilstanden ved en rystelse av hjernen. Dette kan skje direkte ved et slag mot selve hodeskallen, for eksempel ved at man støter hodet mot noe eller blir slått. Det er en forutsetning at hodet beveges i forbindelse med skaden. Ved hjernerystelse er det ingen påvisbar skade eller blødning i hjernen.

Det viktigste og mest avgjørende symptomet er bevisstløshet som inntrer umiddelbart. I de aller fleste tilfellene varer den fra få sekunder opptil noen minutter, men den kan vare i flere timer. Hvis pasienten ikke har klarnet fullstendig opp etter seks timer, dreier det seg om en mer omfattende skade. Typisk er også såkalt amnesi eller hukommelsessvikt. Denne kan være retrograd, det vil si at man helt har glemt hva som hendte umiddelbart før skaden eller ulykken. Den kan også være anterograd, det vil si at man ikke husker noe fra den første tiden etter at man våknet opp igjen etter å ha vært bevisstløs.

Hodepine opptrer svært regelmessig umiddelbart etter en hjernerystelse. Mange blir kvalme, og oppkast forekommer. Svimmelhet og lett forvirring forekommer også i mange tilfeller.

Symptomene kan bli borte etter få timer eller dager. Det anbefales at man holder seg i ro til plagene blir borte.

Man må også være oppmerksom på eventuell fornyet forandring i bevissthetstilstanden. Inntreffer dette, dreier det seg ikke om en ukomplisert hjernerystelse. Det er viktig å være oppmerksom på at et fall som tilsynelatende har utløst en hjernerystelse, kan ha andre årsaker som for eksempel epilepsi, hjerneslag, hjerterytmeforstyrrelser eller overdosering med insulin ved diabetes. Man skal derfor snakke med eventuelle vitner til ulykken slik at hendelsesforløpet blir klart. Se også hjerneskade ved ulykker.

Omkring 15 prosent får langvarige plager etter en hjernerystelse. Dette kalles postcommotiosyndrom. Post betyr etter, commotio betyr hjernerystelse og syndrom innebærer at det foreligger en gruppe eller samling av symptomer.

Pasienter med postcommotiosyndrom kan oppleve hodepine, svimmelhet, tretthet, irritabilitet, konsentransjonsvansker og hukommelsesproblemer. Andre symptomer kan være søvnløshet og senket toleranse for stress, følelsesmessige belastninger eller alkohol.

Sunnaas sykehus og Spesialsykehuset for rehabilitering (SSR) i Kristiansand gir behandling til pasienter med senfølger etter hjernerystelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.