ISS - Injury Severity Score

ISS er en mye brukt skår for gradering av alvorligheten av fysiske skader (skadegradering). Skåren, som har en variasjon mellom 1 og 75, er basert på den såkalte Abbreviated Injury Scale (AIS), som beskriver alvorlighet av skader på seks ulike kroppsområder: hode og nakke, ansikt, bryst(thorax), indre organer i mage (abdomen) og bekken, ekstremiteter (armer og ben) med bekkenringen og ytre skader (hud).

Faktaboks

etymologi:
forkortelse for engelsk Injury Severity Score, ‘skadealvorlighetsskår’

For hvert anatomisk område graderes skaden fra 0 (ingen skade) til 5 (mest alvorlige skade som man kan overleve med). ISS beregnes ved at man summerer kvadratene av de tre høyeste AIS-skårene.

Eksempel: Hvis en person har skade på mange deler av kroppen, men de tre mest alvorlige skadene er hjernerystelse (AIS = 2); brudd i et ribben (costafraktur; AIS = 1) og et åpent brudd i det store leggbenet (åpen tibiafraktur AIS = 3) er ISS 22 + 12 + 32 = 4 + 1 + 9 = 14.

Unntaket fra denne regel er hvis en skade på et enkelt område er så alvorlig at det ikke er forenlig med overlevelse. Da er AIS-skåren 6, og ISS settes til 75 (dødelig) uten hensyntagen til andre AIS-skårer.

Ved en vanlig kirurgisk avdeling vil de fleste personer som innlegges med skader, ha en ISS-skår under 10. Det er senere tilkommet ulike modifikasjoner av ISS som for eksempel New ISS (NISS), som vektlegger de tre mest alvorlige skadene uavhengig av anatomisk lokalisasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg