Jones' fraktur
Av /Radiopedia.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Foten.

Foten. Skjelettet av høyre fot sett ovenfra. Den inndeles i fotroten, mellomfoten og tærne.

Av /KF-arkiv ※.

Jones' fraktur er et tverrbrudd i basale (proksimale) del av femte mellomfotsben (femte metatars), knokkelen som forbinder lilletåen med fotroten.

Jones' fraktur går gjennom overgangssonen mellom knokkelens metafyse og diafyse. Denne delen av knokkelen har dårlig blodsirkulasjon, som fører til dårlig tilheling. Mellom 30 og 50 prosent av bruddene gror ikke med gipsbehandling, og behøver operativ behandling.

Jones' fraktur involverer ingen leddflater, og betegnes derfor som et ekstraartikulært brudd.

Årsaker

Jones' fraktur antas å oppstå som følge av indirekte skade, som for eksempel ankelovertråkk (kraftig innoverføring (adduksjon) av forfoten med samtidig senking av fotsålen (plantarfleksjon i ankelleddet)).

Lignende bruddtyper

Pseudo-Jones' fraktur
Pseudo-Jones fraktur hos en 35 år gammel mann. Til forskjell fra ekte Jones' fraktur, er en pseduo-Jones' fraktur en avulsjonsfraktur av basis av 5. metatars (senefestet til m. peroneus brevis). En Pseudo-Jones' fraktur er intrartikulært, mens en ekte Jones' fraktur er et ekstraartikulært tverrbrudd i proksimale metafyse.
Av .

Jones' fraktur skiller seg fra avrivningsbrudd (avulsjonsfraktur) i basis av femte metatars. Avrivningsbrudd i knokkelen innebærer avrivning av et benfragment ved senefestet til musculus peroneus brevis. Ved avrivningsbrudd er bruddlinjen lokalisert proksimalt for overgangssonen mellom metafysen og diafysen, til forskjell fra Jones' fraktur som omfatter selve overgangssonen. Avulsjonsfraktur i basis av femte metatars kalles også «pseudo-Jones' fraktur».

Ved stressfraktur i basis av femte metatars er bruddlinjen lokalisert distalt for overgangssonen mellom metafysen og diafysen, og er altså en skaftfraktur.

Behandling

Jones' fraktur behandles vanligvis med immobilisering i form av gips, samt avlastning. Inadekvat bruddtilheling opptrer i mellom 30 til 50 prosent av tilfellene, blant annet på grunn av sparsom blodforsyning i bruddområdet. Ved indadekvat bruddtilheling eller betydelig feilstilling kan operativ behandling være nødvendig, vanligvis i form av intern fiksasjon med skrue eller lignende osteosyntesemateriell. Bentransplantasjon kan være nødvendig ved inadekvat bruddtilheling som følge av dårlig blodforsyning i bruddområdet.

Aktive idrettsutøvere kan vurderes operert primært for raskere retur til sport.

Benevning

Bruddet ble først beskrevet i 1902 av den walisiske ortopeden Robert Jones (1857-1933), som pådro seg skaden mens han danset. Ettersom begrepet «Jones' fraktur» benyttes til dels ulikt i forskjellige fagmiljøer, tilrådes presis anatomisk beskrivelse av bruddet fremfor potensielt misvisende eponymer som «Jones' fraktur», men benevningen er i svært utbredt bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg