Senefeste er det stedet på en knokkel hvor en muskels sene fester seg. Noen av fibrene i senen forener seg med benhinnen (periost), mens de fleste er dypt forankret i selve beinsubstansen. Dette gir et svært solid feste, og dersom belastningen skulle bli for stor, kan det hende at senen river løs en bit av benet det er festet til (avrivnings- eller avulsjonsfraktur), i stedet for å ryke. Senens festepunkt på knokkelen har avgjørende betydning for muskelens biomekaniske funksjon.

Faktaboks

Også kjent som

latin insertio

Sykdom og skade

Ved for stor belastning av senefestet, særlig ved ensidig, kontinuerlig muskelbruk, for eksempel yrkes- eller idrettsbetinget, kan det oppstå smertefull betennelse i den nerverike benhinnen omkring senefestet (periostitt). I alvorlige tilfeller kan det hos unge mennesker, der epifysene ennå ikke er forbenet, utvikles aseptiske bein-nekroser, for eksempel Scheuermanns sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg