Kongsberg sykehus er et sykehus opprettet i 1738 i Kongsberg. Sykehuset er fra 2009 en del av virksomheten til Vestre Viken, et helseforetak som eies av det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst, som har ansvaret for spesialhelsetjenester i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Telemark, Innlandet og Agder.

Kongsberg sykehus er et lokalsykehus for innbyggere i Kongsberg, Øvre Eiker, Numedal og Sigdal. Sykehuset har ansvaret for behandling av somatiske lidelser og er et av fire somatiske sykehus i Vestre Viken. Kongsberg sykehus har i tillegg spesialister innen gynekologi, ortopedi, indremedisin, urologi, onkologi og generell kirurgi.

Historikk

Sykehuset ble etablert i 1738 som et kvesthus i Kongsberg kommune, og det har siden blitt gjort flere påbygg og moderniseringer av bygningsmassen.

I 2001 ble det vedtatt en sykehusreform. Vedtaket innebar at alt eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Kongsberg sykehus ble som følge av vedtaket slått sammen med de to lokalsykehusene Rjukan sykehus og Notodden sykehus til helseforetaket Blefjell sykehus.

Kongsberg sykehus er fra 1. juli 2009 en del av Vestre Viken HF, et helseforetak etablert 1. juli 2009, etter en sammenslåing av Kongsberg sykehus, Sykehuset Asker og Bærum, Ringerike sykehus og Sykehuset Buskerud. Rjukan sykehus og Notodden sykehus ble på samme tid en del av virksomheten til Sykehuset Telemark. Helseforetaket Blefjell sykehus ble, som følge av den nye oppdelingen, lagt ned.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg