Mallory-Weiss-syndrom oppstår som følge av kraftige brekninger som lager rifter i slimhinnen nederst i spiserøret. Disse riftene kan blø.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter de amerikanske legene George Kenneth Mallory (1900–1986) og Soma Weiss (1899–1942).

Årsaker, symptomer og tegn

Syndromet kan oppstå i forbindelse med kraftige brekninger. Etter hvert ser man blodtilblanding eller større mengder blod i oppkastet. Man kan også se mer kaffegrutlignende oppkast hvis blodet først er blitt omdannet av magesaften i magesekken.

Det klassiske ved disse blødningene er altså at oppkastet først er mageinnhold uten blod, og først senere blir blodtilblandet, som regel med friskt blod. Ved for eksempel magesår, derimot, er det blødningen i seg selv om gir kvalme og oppkast. Oppkastet er da blodtilblandet fra starten.

Diagnose og behandling

Blødningen er som regel moderat, men av og til kan sykehusinnleggelse og endoskopisk undersøkelse bli nødvendig, ikke minst for å stille en sikker diagnose. Ved behov kan man behandle riftene endoskopisk, men dette er ofte ikke nødvendig.

Som regel stopper slike blødninger av seg selv. Det viktigste er å utelukke andre, farligere årsaker til blødningen. Det gjøres alltid ved øvre endoskopi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg