Mantoux' reaksjon er en tuberkulinprøve som brukes for å avgjøre om noen har vært smittet av tuberkelbakterien. Prøven utføres ved at små dråper som inneholder et ekstrakt fra inaktiverte tuberkulosebakterier (tuberkulin), føres inn i huden ved et stikk.

Faktaboks

Uttale
mãtˈo:-
Også kjent som
Mantoux-test

Målet med prøven er å se om det dannes immunreaksjon mot det innførte tuberkulinet. Resultatet avleses etter 72 timer. Positiv reaksjon gir lokal hevelse og rødme og viser at man har vært smittet med tuberkelbasiller, men det betyr ikke nødvendigvis at man er syk av tuberkulose. Reaksjonen er også positiv hos de fleste etter BCG-vaksinasjon.

Testen har fått sitt navn etter den franske legen Charles Mantoux (1877–1947).

Andre tuberkulintester er pirquetprøve og Moro-prøve, hvor tuberkulinet anbringes henholdsvis i et risp på huden og på et plaster som festes på huden.

I dag er tuberkulinprøven i stor grad erstattet av IGRA (interferon gamma release essay) i Norge. Det er en blodprøve som viser om kroppens immunforsvar gjenkjenner tuberkelbakterien. IGRA er mindre ressurskrevende og har færre feilkilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg