Prostata.

Prostata. Urinblære, prostata og sædblære hos en mann.

Av /NTB Scanpix ※.

Prostataspesifikt antigen (PSA) er et protein som produseres i prostata. Normalt har PSA som funksjon å hindre at sæden klumper seg. PSA utskilles for det meste i sædvæsken, men en liten del «lekker» over i blodet og kan derfor måles ved en blodprøve, den såkalte prostataprøven.

Faktaboks

Også kjent som
prostataspesifikt antigen

Forhøyet PSA-verdi

Det er mange forskjellige årsaker til forhøyet PSA. Infeksjoner i prostata, som et ledd i urinveisinfeksjon, vil gi til dels kraftig forhøyet PSA. Andre årsaker til forhøyet PSA er for eksempel urinretensjon (manglende evne til å tømme blæren), eller sykling.

Ved kreft i prostata kan det lekke mer enn normalt over i blodet. Produksjonen kan i tillegg være økt, og PSA i blodet kan derfor være forhøyet, selv om lett forhøyede verdier forekommer uten at kreft påvises.

Måling av PSA

Måling av PSA har betydning hos pasienter med prostatakreft. Normale eller lave verdier av PSA utelukker ikke prostatakreft.

I Norge anbefales det ikke å måle PSA rutinemessig hos friske menn som ledd i generell helsekontroll. Årsaken til dette er at blodprøven ikke er presis nok. En forhøyet PSA-verdi i en blodprøve er kun et tegn, og ikke et bevis for prostatakreft, og motsatt: en lav verdi utelukker ikke prostatakreft. De mest aggressive kreftsvulstene vil ikke produsere PSA. For å stille en sikker kreftdiagnose kreves MR av prostata og vevsprøver. Dette er kostbare undersøkelser, i tillegg til at vevsprøver kan medføre til dels alvorlige infeksjoner.

I tillegg til å være et hjelpemiddel i kreftdiagnostikken, brukes PSA mye til å måle effekten av kreftbehandlingen og til å følge sykdomsutviklingen, ettersom menn som har fått fjernet hele sin prostata ikke skal ha målbare verdier av PSA. Menn som har gjennomgått bestråling av prostata kan godt ha målbare, lave verdier av PSA.

Dersom PSA stiger etter behandling kan dette være et tegn på tilbakefall av prostatakreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Stig Nyberg

Jeg har fått høre at også urostomi-opererte bør få PSA målt hvert halvår. Hvorfor er det nødvendig når prostata er fjernet?

svarte Halvard Hiis

Beklager at denne ikke har blitt besvart. Vi har dessverre ingen fagansvarlig for urologi som kan gi et utfyllende svar på dette.

svarte Dag Halvorsen

Jeg antar at når du skriver urostomiopererte, så mener du at urinblæren er fjernet, og en stomi er anlagt? Under en slik operasjon fjernes også prostata, og det oppdages ikke rent sjelden kreft i disse uten at dette var erkjent på forhånd. Disse pasientene skal følges som en vanlig prostatakreftpasient. Dette innebærer måling av PSA, for å fange opp evt tilbakefall.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg