Overdiagnostikk defineres gjerne som diagnostikk av en medisinsk tilstand som ikke ville ført til plager, symptomer eller død dersom den hadde forblitt uoppdaget. Et eksempel på dette kan være en forhøyet PSA-verdi hos en eldre mann. Tilstanden med forhøyet PSA-verdi kan tyde på prostatakreft, men trenger ikke bety at han har eller kommer til å få kreft. Personen kan potensielt dø med og ikke av tilstanden.
Overdiagnostikk skyldes usikkerhet om sammenhengen mellom den identifiserte tilstanden og utvikling av sykdom. Hvis man hadde visst helt sikkert at et forstadium eller en viss tilstand leder til en bestemt sykdom, ville det ikke vært overdiagnostikk. Da ville forholdet mellom forstadium og sykdom vært 1:1. I praksis er det ikke slik for svært mange sykdommer. For eksempel er det ikke alle som har polypper i tarmen som får tarmkreft, selv uten behandling.
Overdiagnostikk forekommer oftest ved tester for tidlig diagnostikk, slik som screeningtester, men også ved diagnostisering av risikotilstander som ikke gir symptomer i seg selv, som for eksempel høyt blodtrykk. Ulempen ved dette er at en viss andel pasienter diagnostiseres og behandles for tilstander de ikke hadde fått plager av om forble ubehandlet. Belastningen ved å få en unødvendig diagnose eller behandling for en sykdom du ellers ikke ville fått, er prisen enkeltmennesker betaler for overdiagnostikk.
I Forskningsrådets rapport om mammografiscreening i Norge (2015) viser man til studier som har beregnet overdiagnostikk fra 7 til 52 prosent. Etter en kvalitetsvurdering anslår man at de sikreste estimatene ligger mellom 15 og 20 prosent. Det betyr i praksis at for hver kvinne som reddes fra å dø av brystkreft vil fem bli overdiagnostisert.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.