Urinretensjon er mangelfull tømming av urinblæren.

Faktaboks

Etymologi
av urin og latin retinere, ‘holde tilbake’

Tømming av urinblæren er resultatet av en fysiologisk prosess som krever et fint samspill mellom blæremuskelens sammentrekning som presser urinen ut og et åpent nok avløp (se vannlating). Dersom dette samspillet av en eller annen grunn forstyrres, oppstår urinretensjon, hvor altså blæren ikke tømmes tilstrekkelig.

Man skiller mellom akutt og kronisk urinretensjon.

Akutt urinretensjon

Prostatahyperplasi.

Prostatahyperplasi. På tegningen i midten sees et snitt av en sterkt forstørret prostata som hvelver seg opp mot blærebunnen. Urinrøret er forsnevret og avklemt på grunn av trykk fra kjertelen. Dette trykket er også årsaken til blæreveggens karakteristiske relieff av fortykkede muskelbunter (trabekler). De fem øvrige tegningene illustrerer de viktigste komplikasjonene ved prostatahyperplasi.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Ved akutt urinretensjon skjer en plutselig stopp i vannlatingen. Symptomene er åpenbare: manglende evne til å late vannet, kraftig vannlatingstrang og smerter.

Årsak

Den vanligste årsaken er prostatahyperplasi, hvor prostata klemmer av urinrøret, og derved hindrer blæren i å tømme seg. Blæren blir stor og utspilt, og pasienten får smerter.

Behandling

Det er nødvendig med umiddelbar tømming av blæren med kateter for å avhjelpe den akutte situasjonen. Dette er nødvendig for først og fremst å lindre pasientens plager, men er også viktig for å beskytte nyrene.

Den vanligste behandlingen er å legge kateteret inn gjennom urinrøret. I enkelte tilfeller er dette ikke mulig på grunn av kraftig forsnevring i for eksempel prostatadelen av urinrøret. Man kan da legge et kateter direkte inn i blæren gjennom bukveggen (suprapubisk kateter).

Når den akutte situasjonen har roet seg, kan man behandle den underliggende årsaken. Ofte dreier det seg om prostatahyperplasi (forstørrelse av prostata). Behandlingen av dette er som oftest kirurgisk etter en urinretensjon. Man tilstreber å bedre avløpet fra blæren ved å fjerne prostatavev. Dette kan gjøres via urinrøret hvis prostata er liten (TUR-P). Hvis prostata er større må man operere åpent, hvor innmaten av prostata fjernes i sin helhet.

Komplikasjoner

Manglende blæretømming kan førte til at trykket i blæren stiger. Dette kan forplante seg oppover til nyrene, og på sikt medføre nyreskade.

Kronisk retensjon

Ved kronisk retensjon skjer utviklingen gradvis, ofte uten av pasienten merker så mye selv. Tømmingen blir gradvis dårligere, og blæren blir stadig slappere. Det oppstår grader av blæreparese (lammelse av blæremuskelen). Dette er en gradvis prosess, og kan medføre at pasienten har opptil flere liter i blæren ved diagnosetidspunkt.

Da utviklingen skjer gradvis og blæren blir strukket og utvidet over tid, vil det ikke oppstå noe høyt trykk i blæren. Nyrene blir derfor som oftest ikke rammet ved denne tilstanden. Imidlertid vil store mengder resturin kunne medføre gjentatte urinveisinfeksjoner.

Behandling

Behandlingen er drenasje av blæren ved hjelp av kateter.

Hos enkelte vil blæren kunne ta seg inn igjen, og man kan etter hvert oppnå en mer normal blærefunksjon. Hos andre vil blæreparesen være permanent, og da er kateter det eneste som hjelper. Det beste er å bruke engangskateter (intermitterende kateterisering (RIK)). Pasienten setter inn et engangskateter for å tømme blæren. Kateteret kastes etterpå. Dette må gjøres flere ganger per døgn. Andre vil ha vanskeligheter med å gjennomføre dette, og må ha permanent kateter inneliggende. Disse må skiftes jevnlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg