/Shutterstock.

PTA er en form for kateterbehandling av blodåreforsnevringer.

Faktaboks

Også kjent som
perkutan transluminal angioplastikk ballongkateterblokking

Indikasjoner

Ballongkateterteknikk er den vanligst brukte teknikk for behandling av trange blodårer. Metoden kan brukes i alle karområder i kroppen. Blodårer med diameter helt ned til 1,5–2 millimeter kan behandles. Behandling av hjertets kransårer (koronararteriene) er vanligst. Metoden brukes hyppigere enn åpen kirurgi ved behandling av trange pulsårer i bekkenet og i underekstremitetene.

Metoden

Behandlingen gjøres som regel med lokalbedøvelse på innstikkstedet. Fra innstikkstedet, som oftest er i lysken, styres en ledesonde på plass gjennom forsnevringen eller tilstoppingen i blodåren. Man fører ballongkateteret på plass i det trange området, fyller ballongen med væske og presser ut forsnevringen.

Ballongbehandling kan kombineres med andre teknikker for først å fjerne en del av forsnevringen fra åreveggen (perkutan transluminal aterektomi) eller for først å fjerne blodpropper (perkutan transluminal embolektomi). Dersom behandlingsresultatet etter ballongblokkingen ikke er tilfredsstillende, kan man i svært mange tilfeller oppnå meget gode resultater med lav tilbakefallsprosent (under 20 prosent) ved å sette inn en stent som støtter og stabiliserer det blokkede området i karet.

Behandlingen er lite smertefull og kan i enkle tilfeller gjøres poliklinisk. PTA gjøres på alle region- og sentralsykehus i Norge.

Historikk

Begrepet perkutan transluminal angioplastikk ble introdusert 1964, og de første behandlingsresultatene ble publisert samme år. Den tidlige teknikken brukte stive blokkekatetre med økende diametere (dotterteknikk) og fikk ingen stor anvendelse. Først etter at man i 1974 utviklet et ballongkateter, som kunne føres inn i den trange blodåren gjennom et lite hull i karveggen, fikk metoden betydelig økt anvendelse. Dette var et tynt plastkateter med et gjennomgående løp for ledewire og et løp som førte inn i en ballong med en bestemt diameter, og som kunne tømmes ved hjelp av væske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg