PTVP, ballongkateterblokking, er et inngrep som kan gjøres for å åpne trange hjerteklaffer med ballongkateter. Dette kan være et behandlingsalternativ for enkelte pasienter. Reparasjon av klaffene gjøres enten ved åpen hjertekirurgi eller ved at en kunstig hjerteklaff settes på plass via et kateter i en blodåre som går til hjertet. Den siste metoden, perkutan transluminal implantasjon av biologisk aortaklaffprotese (TAVR), er et relativt nytt tilbud her til lands.

Faktaboks

Også kjent som
perkutan transluminal valvuloplastikk perkutan transluminal kommisurotomi

Et ballongkateter er et tynt plastkateter med to løp:

  • et gjennomgående løp for ledevaier
  • et løp som fører inn i en ballong. Ballongen har en bestemt diameter og fylles og tømmes ved hjelp av væske.

PTVP-teknikken kan brukes i alle hjertets klaffer. I Norge brukes denne teknikken ved de største regionsykehusene.

Forskjellige tilganger

Avhengig av hvilken klaff som skal behandles velger man å følge enten arteriesystemet eller venesystemet via tilgang i blodårene i lysken.

Ved behandling av tricuspidal- og pulmonalklaffene fører man kateteret på plass i hjertet gjennom venesystemet, oftest via en vene i lysken.

Mitral valvuloplastikk gjøres oftest fra venesiden etter at man lager et lite hull mellom hjertets forkamre med en spesialnål. Ballongkateteret kan så føres gjennom skilleveggen mellom hjertets forkamre og frem til mitralklaffen.

Aortaklaffsprengning gjøres enklest ved at man fører kateteret inn i en arterie i lysken, mot blodstrømmen og gjennom den trange klaffen.

Man oppnår som regel godt og varig resultat dersom forsnevringen skyldes sammenvoksninger på klaffeendene som for eksempel ved medfødte klaffefeil eller etter giktfeber. Dersom klaffen er sterkt forkalket er det økt fare for komplikasjoner og tilbakefallsprosenten er høy (over 50 prosent i løpet av et halvt år).

Komplikasjoner

Ved ballongbehandling kan klaffen få rifter og andre skader som kan føre til økt lekkasje. En sjelden, men meget alvorlig komplikasjon er ruptur av hjerteveggen eller de store karene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg