Bandasjering
RICE-prinsippet er et behandlingsprinsipp ved akutte muskel- og skjelettskader i armer og ben. RICE er et akronym som står for rest (ro eller hvile), ice (is), compression (kompresjon eller trykk) og elevation (elevasjon eller løft).
Av /Shutterstock.

RICE-prinsippet er et behandlingsprinsipp ved akutte muskel- og skjelettskader i armer og bein. Behandlingsprinsippet benyttes hovedsakelig som førstehjelp ved idrettsskader, særlig ankelforstuing.

Faktaboks

Etymologi
akronym av de engelske ordene rest (hvile), ice (is), compression (kompresjon), elevation (elevasjon)
Også kjent som

RIKE-prinsippet (ro, is, kompresjon, elevasjon)

RICE er et akronym av de engelske ordene

  • rest (ro eller hvile)
  • ice (is)
  • compression (kompresjon eller trykk)
  • elevation (elevasjon eller løft)

Ifølge RICE-prinsippets fire komponenter skal den skadde kroppsdelen holdes i ro, nedkjøles, komprimeres og holdes høyt i de første to til tre dagene etter skadetidspunktet.

Virkning

Behandlingen reduserer betennelsen som oppstår på skadestedet, og kan blant annet bidra til å redusere hevelse og smerte. Det vitenskapelige grunnlaget for behandlingen er imidlertid svakt, og enkelte hevder at det er ugunstig for tilhelingen å hemme betennelsen som oppstår etter skaden. RICE er likevel anbefalt som førstehjelpsbehandling ved akutte muskel- og skjelettskader i påvente av nærmere diagnostikk og eventuell videre behandling.

PRICE

En variant av førstehjelpsprinsippet er PRICE. I tillegg til de fire behandlingskomponentene i RICE, innbefatter akronymet PRICE også en P fra det engelske ordet protection, 'beskyttelse'. Beskyttelse viser i denne sammenhengen til å beskytte den skadde kroppsdelen mot ytterligere skade, for eksempel ved bruk av spjelk eller krykker.

POLICE

Akronymet POLICE er et tilsvarende førstehjelpsprinsipp ved akutte muskel- og skjelettskader, og består av følgende komponenter:

  • protection (beskyttelse)
  • optimal loading (optimal belastning)
  • ice (is)
  • compression (kompresjon)
  • elevation (elevasjon)

I POLICE-prinsippet er hvile erstattet av optimal belastning, som betyr å starte belastning tidligst mulig etter skaden for å hindre nedsatt funksjon som følge av muskelsvinn og stivhet.

Bruk

I Norge tilrådes vanligvis RICE eller PRICE som førstehjelpsprinsipp ved akutte muskel- og skjelettskader. Felles for alle behandlingsprinsippene er akronymet ICE. Forskjellene mellom dem og POLICE-prinsippet er råd om belastning og presisering av beskyttelse mot ytterligere skade. Å beskytte den skadde kroppsdelen mot ytterligere skade (P), anses imidlertid intuitivt for mange. Beskyttelse oppnås dessuten delvis ved å unngå belastning (R).

Hva som ifølge POLICE-prinsippet er 'optimal belastning', er dårlig definert. Generelt tilrådes ulike grader av belastning til ulike tidspunkt for ulike skadetyper. Råd om optimal belastning gis derfor vanligvis ikke som førstehjelp, men avventes til den skadelidende er undersøkt klinisk og eventuelt med røntgen eller annen bildediagnostikk. POLICE er derimot et nyttig behandlingsprinsipp når skaden er kartlagt. Ved små brudd i ankel og fot kan det for eksempel være anbefalt å belaste inntil smertegrensen. Ved andre skadetyper kan det imidlertid være nødvendig å unngå belastning i en periode for å fremme tilheling og unngå feilstilling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg