Scandiatransplant er en organisasjon som har som formål å formidle utveksling av organer og vev til bruk for transplantasjonssentre i landene Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige og Estland. Scandiatransplants administrasjon ligger i Århus, der det er opprettet en database for alle som venter på organer fra en avdød giver. Estland ble assosiert medlem i 2017.

Når en pasient trenger en nyre og ikke kan få det fra et familiemedlem, blir pasientens HLA-type og blodtype registrert i Scandiatransplants database. Når organer blir tilgjengelige fra avdøde givere i ett av medlemslandene, søkes det i Scandiatransplants database etter pasienter som er blodtype- og HLA-forlikelige med giveren, slik at organene kan tilbys de pasientene som passer best. Det er også opprettet en algoritme for utveksling av nyrer til pasienter med antistoffer mot mange HLA-typer (STAMP- Scandiatransplant Acceptable Mismatch Program).

Gjennom Scandiatransplant kan de nordiske land i tillegg hjelpe hverandre med å finne organer når pasienter har et akutt behov.

Dersom man har organer og ikke finner en egnet mottaker i eget land, blir disse tilbudt til andre transplantasjonssentra innen Scandiatransplant, slik at flest mulig organer kan komme til nytte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.