Scandiatransplant

Artikkelstart

Scandiatransplant er en organisasjon som har som formål å formidle utveksling av organer og vev til bruk for transplantasjonssentre i landene Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige og Estland. Scandiatransplants administrasjon ligger i Århus, der det er opprettet en database for alle som venter på organer fra en avdød giver. Estland ble assosiert medlem i 2017.

Når en pasient trenger en nyre og ikke kan få det fra et familiemedlem, blir pasientens HLA-type og blodtype registrert i Scandiatransplants database. Når organer blir tilgjengelige fra avdøde givere i ett av medlemslandene, søkes det i Scandiatransplants database etter pasienter som er blodtype- og HLA-forlikelige med giveren, slik at organene kan tilbys de pasientene som passer best. Det er også opprettet en algoritme for utveksling av nyrer til pasienter med antistoffer mot mange HLA-typer (STAMP- Scandiatransplant Acceptable Mismatch Program).

Gjennom Scandiatransplant kan de nordiske land i tillegg hjelpe hverandre med å finne organer når pasienter har et akutt behov.

Dersom man har organer og ikke finner en egnet mottaker i eget land, blir disse tilbudt til andre transplantasjonssentra innen Scandiatransplant, slik at flest mulig organer kan komme til nytte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg