Scandiatransplant, nordisk organisasjon som har som formål å formidle utveksling av organer og vev til bruk for transplantasjonssentre i alle de nordiske land. Scandiatransplants administrasjon ligger i Århus, der det er opprettet en database for alle som venter på organer fra en avdød giver.

Når en pasient trenger en nyre og ikke kan få det fra et familiemedlem, blir pasientens HLA-type (se HLA) og blodtype registrert i Scandiatransplants database. Når organer blir tilgjengelige fra avdøde givere i Norden, søkes det i Scandiatransplants database etter pasienter som er blodtype- og HLA-forlikelige med nekrogiveren, slik at organene kan tilbys de pasientene som passer best.

Gjennom Scandiatransplant kan de nordiske land i tillegg hjelpe hverandre med å finne organer når pasienter har et akutt behov (urgent call).

Dersom man har organer hvor man ikke finner en egnet mottaker i eget land, blir disse tilbudt til andre transplantasjonssentrer innen Scandiatransplant, slik at flest mulig  organer kan komme til nytte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.