Stavanger universitetssjukehus

Stavanger universitetssjukehus, også kjent som Helse Stavanger, er et helseforetak etablert i 2002. Helseforetaket eies av det regionale helseforetaket Helse Vest, som har ansvaret for spesialhelsetjenester i Rogaland og Vestland fylke.

Faktaboks

Også kjent som

SUS. Frem til 2005 var sykehuset også kjent som Sentralsjukehuset i Rogaland.

Sykehuset har ansvaret for behandling av somatiske og psykisk lidelser, samt rusbehandling for innbyggere i Sør-Rogaland, fra Hjelmeland i nord til Sokndal i sør. Som tilbyder av spesialisthelsetjenester har helseforetaket, i tillegg til pasientbehandling, også virksomhet innen opplæring av pasienter og pårørende, samt forskning og utdanning av helsepersonell. Sykehuset har også ansvaret for ambulansetjenester.

Selv om det juridiske navnet er Helse Stavanger HF, blir all virksomhet i det daglige ofte omtalt under navnet Stavanger universitetssjukehus.

Historikk

Det første sykehuset i Stavanger, Stavanger Hospital, ble bygget i 1272, og var frem til midten av 1700-tallet byens eneste sykehus. Utover på 1800-tallet ble flere sykehus etablert i byen, herunder Amtsjukehuset, Den kombinerede Indretning og Stavanger Hospital. I 1897 stod byens eget sykehus ferdig til innflytning på høyden sør for Breiavatnet. Rogaland Sjukehus, som i først og fremst var sykehus for befolkningen i distriktene rundt byen, ble åpnet i 1927. Det er dette som danner utgangspunktet for dagens sykehus i Stavanger.

I 1960-årene ble Stavanger Sykehus og Rogaland Sjukehus slått sammen, og det ble vedtatt at ansvaret for sykehusene skulle overføres til fylkeskommunen. Rogaland Sjukehus endret senere navn til Sentralsjukehuset i Rogaland, også kjent som SiR.

I 2001 ble sykehusreformen vedtatt. Vedtaket innebar at all eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner, og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Som følge av vedtaket ble det etablert et helseforetak, med navn Helse Stavanger, som skulle ha ansvaret for driften ved Sentralsjukehuset i Rogaland. Sykehuset fikk i 2005 sitt nåværende navn Stavanger universitetssjukehus.

Det nye Stavanger universitetssjukehus

Ullandhaug i Stavanger er det blitt bestemt at det skal bygges et nytt universitetssjukehus på omtrent 125 000 kvadratmeter. Første del av byggeprosjektet er planlagt å stå ferdig i 2024.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg