TNM-klassifisering, viktig system for å beskrive utbredelse av en kreftsykdom ved diagnosetidspunktet før definitiv behandling gis.

TNM-klassifiseringen skjer etter regler fastsatt av den internasjonale kreftorganisasjonen (UICC). Systemet revideres og oppdateres stadig, så det er viktig å vite hvilken utgave av TNM-systemet som er lagt til grunn.

T angir størrelse og utbredelse av primærsvulst (tumor), for eksempel en kreftsvulst i brystkjertelen. Tx betyr at størrelsen ikke kan bedømmes, T0 innebærer at primærsvulst ikke foreligger, mens T1, T2, T3, T4 angir økende størrelse eller utbredelse av primærsvulsten med inndeling spesifikt for hver krefttype. Man kan se ytterligere inndeling, som T1a og T1b, ved enkelte kreftformer.

N angir forekomst og eventuelt spredning av regionale lymfeknute(r) (engelsk: nodes). Inndelingsprinsippene er de samme som ved T, det vil si Nx, N0, N1–N3, men definisjonen av størrelse eller utbredelse av lymfeknutespredning er en annen.

M angir om det foreligger fjern-metastaser, herunder spredning til lymfeknuter utenfor det regionale drenasjeområdet. Mx angir at fjernmetastaser ikke kan bedømmes, M0 innebærer at det ikke er noen fjernmetastaser, og M1 betyr at fjernmetastaser er påvist.

Hvis man benytter samme system for å beskrive utbredelse av kreftsykdommen basert på informasjon etter mikroskopisk undersøkelse av operasjonspreparat, skal dette angis med prefiks p for den eller de aktuelle bokstav(er).

Hvis man benytter TNM-systemet for å beskrive utbredelse av kreftsykdommen etter tilbakefall, skal man anføre prefiks r (residiv).

Et brystkrefttilfelle beskrevet som T1N0pN+(2/10)M0 gir for eksempel informasjon om at primærsvulsten før operasjon var bedømt til å være mindre enn 2 cm i diameter, at man ved klinisk undersøkelse ikke hadde mistanke om lymfeknutespredning, og at det ikke var holdepunkt for fjernspredning, men at man under operasjonen fant mikroskopisk spredning til 2 av 10 undersøkte lymfeknuter i armhulen.

TNM-klassifisering er meget viktig når man skal bestemme hvilken behandling som skal gis til den enkelte pasient, for prognosevurdering og for å sammenligne behandlingsresultater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.