Brystkreft
Brystkreftstadium I og II, der svulsten kun er lokalisert til brystet, og størrelsen er under 5 cm i diameter.
Av .
Brystkreft
Brystkreftstadium III og IV, der svulstens størrelse er over 5 cm i diameter og kan ha vokst inn i omliggende vev.
Av .

TNM-klassifisering er et system for å beskrive utbredelse av en kreftsykdom ved diagnosetidspunktet før definitiv behandling gis.

TNM-klassifiseringen skjer etter regler fastsatt av den internasjonale kreftorganisasjonen (UICC). Systemet revideres og oppdateres stadig, så det er viktig å vite hvilken utgave av TNM-systemet man jobber med.

TNM-klassifiseringen beskriver kreftsykdommen med utgangspunkt i svulsten (tumor), om det er spredning til lymfeknuter (lymph nodes) og om det er øvrige spredningssvulster (metastaser).

TNM-klassifisering er meget viktig når man skal bestemme hvilken behandling som skal gis til den enkelte pasient, for prognosevurdering og for å sammenligne behandlingsresultater.

T – tumor

T angir størrelse og utbredelse av primærsvulsten (tumor), for eksempel en kreftsvulst i brystkjertelen.

Tx betyr at størrelsen ikke kan bedømmes, T0 innebærer at primærsvulst ikke foreligger, mens T1, T2, T3, T4 angir økende størrelse eller utbredelse av primærsvulsten med inndeling spesifikt for hver krefttype. Man kan se ytterligere inndeling, som T1a og T1b, ved enkelte kreftformer.

N – nodes

N angir forekomst og eventuelt spredning av regionale lymfeknuter (engelsk: nodes). Inndelingsprinsippene er de samme som ved T, det vil si Nx, N0, N1–N3, men definisjonen av størrelse eller utbredelse av lymfeknutespredning er en annen.

M – metastase

M angir om det foreligger metastaser, inkludert spredning til lymfeknuter utenfor det regionale drenasjeområdet. Mx angir at fjernmetastaser ikke kan bedømmes, M0 innebærer at det ikke er noen fjernmetastaser, mens M1 betyr at fjernmetastaser er påvist.

P – patologiundersøkelse

Hvis man benytter samme system for å beskrive utbredelse av kreftsykdommen basert på informasjon etter mikroskopisk undersøkelse av operasjonspreparat, skal dette angis med prefiks p for den eller de aktuelle bokstav(er).

R – residiv

Hvis man benytter TNM-systemet for å beskrive utbredelse av kreftsykdommen etter tilbakefall, skal man anføre prefiks r (residiv).

Eksempel

Et brystkrefttilfelle beskrevet som T1N0pN+(2/10)M0 gir for eksempel informasjon om at:

  • primærsvulsten før operasjon var bedømt til å være mindre enn to centimeter i diameter
  • at man ved klinisk undersøkelse ikke hadde mistanke om lymfeknutespredning
  • at det ikke var holdepunkt for fjernspredning
  • at man under operasjonen fant mikroskopisk spredning til 2 av 10 undersøkte lymfeknuter i armhulen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg