TNM-klassifisering

Artikkelstart

TNM-klassifisering er et viktig system for å beskrive utbredelse av en kreftsykdom ved diagnosetidspunktet før definitiv behandling gis.

TNM-klassifiseringen skjer etter regler fastsatt av den internasjonale kreftorganisasjonen (UICC). Systemet revideres og oppdateres stadig, så det er viktig å vite hvilken utgave av TNM-systemet man jobber med.

T – tumor

T angir størrelse og utbredelse av primærsvulsten (tumor), for eksempel en kreftsvulst i brystkjertelen. Tx betyr at størrelsen ikke kan bedømmes, T0 innebærer at primærsvulst ikke foreligger, mens T1, T2, T3, T4 angir økende størrelse eller utbredelse av primærsvulsten med inndeling spesifikt for hver krefttype. Man kan se ytterligere inndeling, som T1a og T1b, ved enkelte kreftformer.

N – nodes

N angir forekomst og eventuelt spredning av regionale lymfeknuter (engelsk: nodes). Inndelingsprinsippene er de samme som ved T, det vil si Nx, N0, N1–N3, men definisjonen av størrelse eller utbredelse av lymfeknutespredning er en annen.

M – metastase

M angir om det foreligger fjern-m etastaser, inkludert spredning til lymfeknuter utenfor det regionale drenasjeområdet. Mx angir at fjernmetastaser ikke kan bedømmes, M0 innebærer at det ikke er noen fjernmetastaser, og M1 betyr at fjernmetastaser er påvist.

P – patologisk undersøkelse

Hvis man benytter samme system for å beskrive utbredelse av kreftsykdommen basert på informasjon etter mikroskopisk undersøkelse av operasjonspreparat, skal dette angis med prefiks p for den eller de aktuelle bokstav(er).

R – residiv

Hvis man benytter TNM-systemet for å beskrive utbredelse av kreftsykdommen etter tilbakefall, skal man anføre prefiks r (residiv).

Eksempel

Et brystkrefttilfelle beskrevet som T1N0pN+(2/10)M0 gir for eksempel informasjon om at:

  • primærsvulsten før operasjon var bedømt til å være mindre enn 2 cm i diameter
  • at man ved klinisk undersøkelse ikke hadde mistanke om lymfeknutespredning
  • at det ikke var holdepunkt for fjernspredning
  • at man under operasjonen fant mikroskopisk spredning til 2 av 10 undersøkte lymfeknuter i armhulen

TNM-klassifisering er meget viktig når man skal bestemme hvilken behandling som skal gis til den enkelte pasient, for prognosevurdering og for å sammenligne behandlingsresultater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg