TRH

Skjoldbruskkjertelhormoner. Figuren viser reguleringsmekanismen for utsendelse av tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) til blodet. Når konsentrasjonen av T4 og T3 i blodet blir for lav, stimuleres hypofysen til å øke produksjonen av thyreotropin (TSH), som fører til økt produksjon av T4 og T3. Thyreotropin releasing hormone (TRH), som skilles ut i hypothalamus, deltar også i reguleringsprosessen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

TRH er et hormon som er sentralt i reguleringen av stoffskiftet. Det produseres i hypothalamus, og er normalt avgjørende for hvor mye skjoldbruskkjertelhormon som produseres.

Faktaboks

Også kjent som
thyrotropin-releasing hormonetyreotropinfrigjørende hormon tyreoliberin

Produksjon og virkning

TRH produseres i de paraventrikulære kjernene i hypothalamus. Hormonet virker ved å aktivere en reseptor i cellemembranen i de TSH-produserende cellene i hypofysen. Det stimulerer utskillelsen av tyreotropin (TSH) fra hypofysen, og dette stimulerer igjen produksjonen av skjoldbruskkjertelhormoner fra skjoldbruskkjertelen.

Under normale forhold er det sekresjon av TRH som bestemmer konsentrasjonen av skjoldbruskkjertelhormoner i serum hos den enkelte. Ved alvorlige sykdommer, som vil si sykdommer som i vesentlig grad svekker allmenntilstanden, reduseres utskillelsen av TRH fra hypothalamus. Dette endrer sekresjonsmønsteret for tyreotropin og fører til at nivået av det mest potente skjoldbruskkjertelhormonet, trijodtyronin, i serum senkes.

På denne måten kan man i en kritisk situasjon spare energi ved å redusere stoffskiftet. Det antas at skjoldbruskkjertelhormonene har en direkte negativ effekt på utskillelsen av TRH. TRH stimulerer i tillegg både produksjonen og utskillelsen av prolaktin fra de laktotrope cellene i hypofysen.

Andre produksjonssteder

TRH produseres for øvrig i spesialiserte celler i nesten alle deler av hjernen, i ryggmargen, i øycellene i bukspyttkjertelen og i tarmveggene i mengder som langt overgår produksjonen i hypothalamus.

TRH hos laverestående dyr

TRH finnes også i laverestående dyr som ikke produserer tyreotropin. Dette tyder på at hormonet har viktige funksjoner i tillegg til å regulere nivået av skjoldbruskkjertelhormoner i serum. Slike effekter av TRH er lite kjent hos mennesker, men hormonet virker generelt stimulerende. Det fører til økt varmedannelse, og det er i noen studier vist å virke gunstig ved depresjoner.

Struktur

TRH består av tre aminosyrer (tripeptid) som med utgangspunkt i et stort prohormon er satt sammen i en ringstruktur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg