Skjoldbruskkjertelhormoner.

Skjoldbruskkjertelhormoner. Figuren viser reguleringsmekanismen for utsendelse av tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) til blodet. Når konsentrasjonen av T4 og T3 i blodet blir for lav, stimuleres hypofysen til å øke produksjonen av thyreotropin (TSH), som fører til økt produksjon av T4 og T3. Thyreotropin releasing hormone (TRH), som skilles ut i hypothalamus, deltar også i reguleringsprosessen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

TRH er et hormon som er sentralt i reguleringen av stoffskiftet. Det produseres i hypothalamus, og er normalt avgjørende for hvor mye skjoldbruskkjertelhormon som produseres.

Faktaboks

Også kjent som
thyrotropin-releasing hormonetyreotropinfrigjørende hormon tyreoliberin

Produksjon og virkning

TRH produseres i de paraventrikulære kjernene i hypothalamus. Hormonet virker ved å aktivere en reseptor i cellemembranen i de TSH-produserende cellene i hypofysen. Det stimulerer utskillelsen av tyreotropin (TSH) fra hypofysen, og dette stimulerer igjen produksjonen av skjoldbruskkjertelhormoner fra skjoldbruskkjertelen.

Under normale forhold er det sekresjon av TRH som bestemmer konsentrasjonen av skjoldbruskkjertelhormoner i serum hos den enkelte. Ved alvorlige sykdommer, som vil si sykdommer som i vesentlig grad svekker allmenntilstanden, reduseres utskillelsen av TRH fra hypothalamus. Dette endrer sekresjonsmønsteret for tyreotropin og fører til at nivået av det mest potente skjoldbruskkjertelhormonet, trijodtyronin, i serum senkes.

På denne måten kan man i en kritisk situasjon spare energi ved å redusere stoffskiftet. Det antas at skjoldbruskkjertelhormonene har en direkte negativ effekt på utskillelsen av TRH. TRH stimulerer i tillegg både produksjonen og utskillelsen av prolaktin fra de laktotrope cellene i hypofysen.

Andre produksjonssteder

TRH produseres for øvrig i spesialiserte celler i nesten alle deler av hjernen, i ryggmargen, i øycellene i bukspyttkjertelen og i tarmveggene i mengder som langt overgår produksjonen i hypothalamus.

TRH hos laverestående dyr

TRH finnes også i laverestående dyr som ikke produserer tyreotropin. Dette tyder på at hormonet har viktige funksjoner i tillegg til å regulere nivået av skjoldbruskkjertelhormoner i serum. Slike effekter av TRH er lite kjent hos mennesker, men hormonet virker generelt stimulerende. Det fører til økt varmedannelse, og det er i noen studier vist å virke gunstig ved depresjoner.

Struktur

TRH består av tre aminosyrer (tripeptid) som med utgangspunkt i et stort prohormon er satt sammen i en ringstruktur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg