Trendelenburgs tegn er en test for å diagnostisere svikt i veneklaffene i venene i bena (veneklaffeinsuffisiens). Når veneklaffene svikter får man åreknuter. Åreknuter er sykelig utvidede, ofte slyngede og dermed forlengede vener.

Testen ble tidligere brukt under utredning av åreknuter, men har nå blitt erstattet av triplex-ultralyd hvor en mer nøyaktig kan påvise sted og grad av veneklaffeinsuffisiens.

Pasienten løfter først benet, slik at blodet renner ut av de slyngede og utvidede (varikøse) venene. Deretter sammentrykker legen benets største overfladiske vene (vena saphena magna) under lysken. Når pasienten senker benet, skal venene i benet normalt fylles langsomt, det vil si på ca. 30 sekunder eller mer, eventuelt ikke i det hele tatt. Hvis testen er normal tyder det på at forbindelsen mellom de dype og de overfladiske venene (venae perforantes) er intakt. Hvis fyllingen derimot går raskt, det vil si under 30 sekunder, tyder det på at forbindelse er sviktende (insuffisient). Dette kalles positivt Trendelenburgs tegn eller test.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.