Triplex er en teknikk som bruker ultralyd for å undersøke hjertet og blodårene. Et vanlig ultralydbilde i gråtoner kombineres med to forskjellige fremstillinger av Dopplersignalene fra blodårene som løper gjennom det undersøkte området.

Faktaboks

Uttale
trˈipleks
Etymologi
av latin tri-, ‘tre’ og og plicare, ‘folde’
Også kjent som
tripleks fargedoppler-undersøkelse

Metoden

Ultralydbildet er i gråtoner og viser blodåreveggen og vevet omkring blodåren. Den ene Dopplerteknikken fremstiller blodstrømmen i blodåren med forskjellige farger, avhengig av retningen og hastigheten på blodstrømmen. Den andre Dopplerteknikken vil i et definert område viser hvordan blodstrømningen endrer hastighet gjennom hvert hjerteslag.

Pasienten trenger ingen spesiell forberedelse, undersøkelsen er smertefri og uten komplikasjoner.

Anvendelse

Triplex-teknikken kan gi viktig informasjon om strømningsforhold i hjertet og i de fleste arterier og vener. Man bruker teknikken i all moderne ekkokardiografi og ultralydundersøkelser av andre karområder i kroppen. Metoden brukes også når man skal undersøke svulster med mange blodårer og organer med stor blodgjennomstrømning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg