Veneklaffer

Venene i armene og beina har klaffer som hindrer tilbakestrøm av blod. Muskelsammentrekning gjennom vanlig aktivitet vil trykke på utsiden av venene og virker som en pumpe.

Av /Shutterstock.

Veneklaffer er lommeformede utposninger av det innerste vevslaget (tunica intima) i ekstremitetenes vener. På grunn av de tynnveggede venenes lave blodtrykk representerer de en tilpasning i kretsløpet for å opprettholde blodsirkulasjonen. Ved kontraksjon av de omkringliggende musklene presses veneklaffene sammen og hindrer dermed tilbakestrømning av blodet, slik at dette går i én retning: til hjertet.

Faktaboks

Også kjent som

valvula venarum, valvulae venosae (flertall)

Veneklaffene har form som små «halvmåner», og de ligner hjertets seilklaffer, både i struktur og funksjon. De finnes i rikelig grad i venene på armene og bena (ekstremitetene), men mangler i de store hulvenene (vena cava superior & inferior). I buk- og brysthulen beveges blodet i stedet ved hjelp av respirasjonens vekslende trykkforhold. Veneklaffene mangler dessuten i lungekretsløpet og i hodet og halsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg