Trypanosoma

Illustrasjon av Trypanosoma brucei, en flagellat som forårsaker afrikansk sovesyke, omgitt av røde blodceller. Trypanosoma brucei gambiense og Trypanosoma brucei rhodesiense ser helt like ut, og begge overføres via bitt av tsetsefluer.
Av .
Trypanozoma cruzi er en parasitt som forårsaker Chagas sykdom i Sør- og Mellom-Amerika.
Av .

Artikkelstart

Trypanosoma er en type protozoer som beveger seg med flageller. Fordi de delvis har tilholdssted i blod, hører de til gruppen hemoflagellater. Tre trypanosomaarter har medisinsk betydning:

Faktaboks

Etymologi
av gresk trypanon, ‘bor’, og soma, ‘kropp’
Også kjent som
trypanosomer
  1. Trypanosoma brucei gambiense – gir sykdommen afrikansk sovesyke (også kalt afrikansk trypanosomiasis)
  2. Trypanosoma brucei rhodesiense– gir også afrikansk sovesyke
  3. Trypanosoma cruzi – gir Chagas´ sykdom (også kalt sør-amerikansk trypanosomiasis)

Trypanosoma brucei

T. brucei gambiense og T. brucei rhodesiense ser helt like ut, og begge overføres via bitt av tsetsefluer. I risikoområder regner man med at 1 av 600 tsetsefluer er infisert med en av parasittene. T. brucei rhodesiense kan ha en lang rekke ville dyr og husdyr som reservoar, men oftest skjer overføringen fra ulike antilopearter. Når det gjelder T. brucei gambiense, er betydningen av dyrereservoar usikker, og i de fleste tilfeller skjer overføringen med tsetsefluer fra menneske til menneske. En spesiell egenskap ved trypanosomene som forårsaker sovesyke, er at de har en uttalt evne til stadig å forandre sine overflateantigener, hvilket gjør det vanskelig for pasienten å mobilisere et effektivt immunforsvar.

Trypanosoma cruzi

T. cruzi overføres via teger. Parasitten finnes i tegenes avføring, og overføres til mennesket ved at man klør seg på bittstedet og derved gnir den infiserte insektavføringen ned i såret. Smitte ved blodoverføring fra infiserte individer forekommer også, og likeledes smitte fra mor til foster under svangerskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg