Trypanosoma brucei
Illustrasjon av Trypanosoma brucei, en flagellat som forårsaker afrikansk sovesyke, omgitt av røde blodceller. Trypanosoma brucei gambiense og Trypanosoma brucei rhodesiense ser helt like ut, og begge overføres via bitt av tsetsefluer.
Av .
Trypanosoma cruzi
Trypanozoma cruzi er en parasitt som forårsaker Chagas sykdom i Sør- og Mellom-Amerika.
Av .

Trypanosoma er en type protozoer som beveger seg med flageller. Fordi de delvis har tilholdssted i blod, hører de til gruppen hemoflagellater.

Faktaboks

Etymologi
av gresk trypanon, ‘bor’, og soma, ‘kropp’
Også kjent som
trypanosomer

Tre trypanosomaarter har medisinsk betydning:

  1. Trypanosoma brucei gambiense gir sykdommen afrikansk sovesyke.
  2. Trypanosoma brucei rhodesiense gir også afrikansk sovesyke.
  3. Trypanosoma cruzi gir Chagas' sykdom.

Trypanosoma brucei

T. brucei gambiense og T. brucei rhodesiense ser helt like ut, og begge overføres via bitt av tsetsefluer. I risikoområder regner man med at 1 av 600 tsetsefluer er infisert med en av parasittene.

T. b. rhodesiense kan ha en lang rekke ville dyr og husdyr som reservoar, men oftest skjer overføringen fra ulike antilopearter. Hos T. b. gambiense er betydningen av dyrereservoar usikker, og i de fleste tilfeller skjer overføringen med tsetsefluer fra menneske til menneske.

En spesiell egenskap ved trypanosomene som forårsaker sovesyke, er at de har en uttalt evne til stadig å forandre sine overflateantigener, hvilket gjør det vanskelig for pasienten å mobilisere et effektivt immunforsvar.

Trypanosoma cruzi

T. cruzi overføres via teger (også kalt chagasteger). Det finnes drøyt 140 arter av disse rovtegene, hvor de fleste er blodsugerevertebrater, blant annet pungrotter og beltedyr. Parasitten har derfor et stort naturlig reservoar. Den finnes også i husdyr og kjæledyr, og man har funnet at for eksempel at 20 prosent av alle hunder i Texas er infisert med T. cruzi.

Parasitten har deler av sin livssyklus i teger. Disse tegene suger blod av mennesker og andre vertebrater (og til dels invertebrater). Smitten overføres gjennom tegenes avføring, og overføres til mennesket ved at man klør seg på bittstedet og derved gnir den infiserte insektavføringen ned i såret eller slimhinner. Smitte ved blodoverføring og transplantasjoner fra infiserte individer forekommer også, og også perinatalt, smitte fra mor til foster under svangerskap, samt peroralt gjennom inntak av ubehandlet juice, kjøtt og blod.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg