Schistosomiasis
Schistosomiasis er en ormesykdom som er svært utbredt i Afrika. Hvis man oppholder seg i ferskvann, kan ormen trenge gjennom huden og infisere kroppen. Ferskvannet her kan altså være et reservoar for ormene.

Reservoar er et oppholdssted for en sykdomsfremkallende mikroorganisme. Både vann og ulike organismer kan være reservoar hvor for eksempel bakterier kan overleve i en viss tid.

Den sykdomsfremkallende organismen kan leve og ofte også formere seg i et reservoar. Eksempler på reservoarer spenner seg fra husdyr, ville dyr og fugler til mennesker, samt reservoarer i miljøet, som jord og vann. En sykdomsfremkallende mikroorganisme er ofte avhengig av et reservoar for å overleve før den smitter en ny vert.

Dyrereservoar

Anopheles gambiae

Malariaparasitten overføres med hunnmygg av slekten Anopheles. Anopheles gambiae som er avbildet er kjent som en av de mest effektive. Myggen fungerer som et reservoar og en vektor for malaria.

Av /CDC.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Mennesker kan bli smittet av sykdommer som har dyr som reservoar. Reservoar for sykdomsfremkallende stammer av E. coli som EHEC er for eksempel storfe og småfe. I tillegg til å kunne bli smittet ved kontakt med smittede dyr og mennesker, kan smittekilden blant annet være ikke-pasteurisert melk, kontaminerte kjøttprodukter eller vann forurenset med E. coli av typen EHEC. Sykdommer som kan smitte fra dyr til mennesker kalles zoonoser.

Eksempler på infeksjonssykdommer der mennesker er reservoar er norovirus, meslinger, kopper og seksuelt overførbare sykdommer. Man kan være bærer av en smittsom infeksjonssykdom uten å ha symptomer, og dermed smitte andre uten å vite det. Smittekilden kan være direkte fra reservoaret eller indirekte fra et mellomledd, som hender, overflater eller gjenstander eller forurenset (kontaminert) mat.

Organismer som kan overføre smittestoff kalles vektorer, og disse fungerer som reservoarer. Eksempler på vektorer er mygg og flått, som kan være reservoarer for en rekke sykdomsfremkallende mikroorganismer som henholdsvis malariaparasitten og borreliabakterien.

Miljøreservoar

Rakfisk

Produksjon av rakfisk bygger på en gammel konserveringsteknikk med fermentering av røye eller ørret. Det er viktig å vite hvordan mikroorganismene jobber for å fermentere fiskekjøttet til ønsket produkt, og samtidig ha god kontroll på uønskede mikroorganismer. En uønsket mikroorganisme er Clostridium botulinum.

Rakfisk
Av /Scanpix.

Miljøreservoarer kan for eksempel være jord og vann. Reservoar for bakterien som forårsaker botulisme, Clostridium botulinum, er blant annet jord. Smittekilden er imidlertid oftest matvarer som ikke er tilstrekkelig varmebehandlet, og dermed inneholder levedyktige sporer slik at bakterien kan vokse og produsere giftige toksiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg