VIP er et peptidhormon i fordøyelseskanalen som er bygd opp av 28 aminosyrer. Den fysiologiske betydningen til hormonet er lite kjent, men hormonet antas å være med på å regulere muskelaktiviteten i tarmene slik at tarminnholdet skyves fremover, lukkemuskler åpnes og blodtilstrømmingen øker. Ved høye konsentrasjoner kan VIP stimulere utskillelse fra bukspyttkjertelen og tarmveggene. Hormonet finnes også i det sentrale og perifere nervesystemet, og det kan stimulere sekresjonen av prolaktin.

Faktaboks

Også kjent som
vasoaktivt intestinalt peptid

Enkelte sjeldne svulster (VIPomer) med utgangspunkt i bukspyttkjertelen kan produsere store mengder VIP. Det fører til at tarmveggen skiller ut vann og elektrolytter i stedet for å absorbere det. Resultatet er en kraftig vandig diaré (pankreatisk kolera). VIPomene er forbundet med en dårlig prognose. Diaréen kan føre til uttørring og økt surhet av blodet (acidose) med risiko for nyresvikt og hjertestans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg