nyresvikt

Nyresvikt er en sykdomstilstand der nyrenes funksjon (Glomerulær filtrasjon) er svekket eller opphørt. Nyresvikt kan oppstå ved en rekke sykdomstilstander. Man skiller mellom akutt og kronisk nyresvikt som har ulike årsaker og som presenterer seg på ulik måte.

Akutt nyresvikt kan oppstå som bivirkning av visse legemidler. Tilstanden kan også skyldes forgiftninger. Den kan også forårsakes av avløpshinder for urinen. Mest vanlig er prostataproblemer. Akutt nyresvikt oppstår ofte i sykehus hos pasienter med annen alvorlig akutt sykdom, eller etter store operasjoner.

Ved akutt nyresvikt får man fallende urinproduksjon (oliguri), og urinproduksjonen kan stoppe helt opp (anuri). Akutt nyrevikt er en farlig tilstand med høy dødelighet. Ved moderate grader av nyresvikt (akutt nyreskade) trengs ingen spesiell behandling; men det kan være nødvendig å behandle tilstanden med kunstig nyrebehandling (dialyse) ved mer uttalt nyresvikt. Hvis pasientens sykdomstilstand bedrer seg og årsaken fjernes, vil nyresvikten opphøre. I de fleste tilfelle normaliseres nyrefunksjonen over tid.

Kronisk nyresvikt utvikler seg langsomt over måneder og år. Det er en irreversibel tilstand. Årsakene til denne er mange. De viktigste årsakene er hypertensjon (nefrosklerose) og diabetisk nefropati som til sammen står for omkring halvparten av tilfellene. Symptomer og tegn oppstår som følge av opphopning av avfallsstoffer og anemi. I plasma blir særlig kalium-, fosfat- og syreinnholdet forhøyet.

I motsetning til akutt nyresvikt er det ikke vanlig med ødemdannelse bortsett fra i sluttfasen. Pasienter med langt fremskredet nyresvikt får sterk sykdomsfølelse med slapphet og kvalme (uremi). Da vil nyreerstattende behandling (dialyse eller nyretransplantasjon) være nødvendig for å overleve.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg