Nyresvikt er en tilstand der nyrenes funksjon er svekket eller opphørt. Nyrefunksjon måles som glomerulær filtrasjon (GFR).

Nyresvikt kan oppstå ved en rekke sykdomstilstander. Man skiller mellom akutt og kronisk nyresvikt, to tilstander med ulike årsaker og som uttrykker seg på ulik måter.

Akutt nyresvikt

Ved akutt nyresvikt blir urinproduksjonen nedsatt (oliguri), og urinproduksjonen kan stoppe helt opp (anuri). Akutt nyresvikt er en farlig tilstand med høy dødelighet.

Akutt nyresvikt kan være en bivirkning av visse legemidler og kan også skyldes forgiftninger. Akutt nyresvikt kan også oppstå som følge av at urinens avløp hindres. Den vanligste årsaken til dette er forstørret prostata. Akutt nyresvikt oppstår ofte i sykehus hos pasienter med annen alvorlig akutt sykdom, eller etter store operasjoner.

Ved moderate grader av nyresvikt (akutt nyreskade) trengs ingen spesiell behandling, men hvis det utvikler seg til å bli mer uttalt, kan det være nødvendig å støtte opp under nyrefunksjonen med dialyse. Hvis pasientens sykdomstilstand bedrer seg og årsaken fjernes, vil nyresvikten opphøre. I de fleste tilfelle normaliseres nyrefunksjonen over tid.

Kronisk nyresvikt

Kronisk nyresvikt utvikler seg langsomt over måneder og år. Det er en tilstand som ikke går over. Det er mange årsaker til kronisk nyresvikt. De viktigste årsakene er høyt blodtrykk (som gir nefrosklerose) og diabetisk nefropati. Disse to årsakene står til sammen for omkring halvparten av tilfellene.

Symptomer og tegn oppstår som følge av opphopning av avfallsstoffer i blodet (uremi) og fordi nyrene ikke produserer nok EPO. EPO er et hormon som stimulerer til dannelse av røde blodceller. Når dette hormonet mangler utvikles anemi. I blodet blir det ubalanse med forhøyede nivåer av særlig kalium, fosfat og syrer (acidose).

I motsetning til akutt nyresvikt er det ikke vanlig med hevelser (ødem) ved kronisk nyresykdom, bortsett fra i sluttfasen. Pasienter med langt fremskredet nyresvikt får sterk sykdomsfølelse med slapphet og kvalme på grunn av opphopning av avfallsstoffer (uremi). Da vil nyreerstattende behandling, som dialyse eller nyretransplantasjon, være nødvendig for å overleve.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg