nyresvikt

Artikkelstart

Nyresvikt er en tilstand der nyrenes funksjon er svekket eller opphørt. Nyrefunksjon måles som glomerulær filtrasjon. Nyresvikt kan oppstå ved en rekke sykdomstilstander. Man skiller mellom akutt og kronisk nyresvikt, to tilstander med ulike årsaker og som uttrykker seg på ulik måte.

Akutt nyresvikt

Akutt nyresvikt kan være en bivirkning av visse legemidler og kan også skyldes forgiftninger. Akutt nyresvikt kan også oppstå som følge av at urinens avløp hindres. Den vanligste årsaken til dette er prostataproblemer. Akutt nyresvikt oppstår ofte i sykehus hos pasienter med annen alvorlig akutt sykdom, eller etter store operasjoner.

Ved akutt nyresvikt får man fallende urinproduksjon (oliguri), og urinproduksjonen kan stoppe helt opp (anuri). Akutt nyresvikt er en farlig tilstand med høy dødelighet.

Ved moderate grader av nyresvikt (akutt nyreskade) trengs ingen spesiell behandling, men hvis det utvikler seg til å bli mer uttalt kan det være nødvendig å støtte opp under nyrefunksjonen ved hjelp av dialyse. Hvis pasientens sykdomstilstand bedrer seg og årsaken fjernes, vil nyresvikten opphøre. I de fleste tilfelle normaliseres nyrefunksjonen over tid.

Kronisk nyresykdom

Kronisk nyresykdom utvikler seg langsomt over måneder og år. Det er en irreversibel tilstand. Årsakene til denne er mange. De viktigste årsakene er hypertensjon (nefrosklerose) og diabetisk nefropati som til sammen står for omkring halvparten av tilfellene. Symptomer og tegn oppstår som følge av opphopning av avfallsstoffer i blodet og anemi. I plasma ser man at særlig kalium-, fosfat- og syreinnholdet blir forhøyet.

I motsetning til akutt nyresvikt er det ikke vanlig med hevelser (ødem) ved kronisk nyresykdom, bortsett fra i sluttfasen. Pasienter med langt fremskredet nyresvikt får sterk sykdomsfølelse med slapphet og kvalme på grunn av uremi. Da vil nyreerstattende behandling, som dialyse eller nyretransplantasjon), være nødvendig for å overleve.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg