Agitert delir er en tilstand som kjennetegnes av delir, med manglende forståelse for virkeligheten, hallusinasjoner og agitasjon med konstant aktivitet. I tillegg er det beskrevet aggressivitet, påfallende styrke og utholdenhet, stor toleranse for smerte og uforståelig tale. Økning av kroppstemperatur gjør at pasienter med agitert delir ofte tar av seg klærne.

Tilstander forenlige med agitert delir ble ofte beskrevet hos psykiatriske pasienter i tiden før man hadde effektive medisiner for å behandle psykoser. I nyere tid har tilstanden blitt assosiert til rusmiddelbruk med sentralstimulerende midler, da hovedsakelig kokainbruk. Andre stimulerende stoffer kan også være årsak til agitert delir, for eksempel amfetamin.

Årsak

Funksjonen av dopamin er sentral blant de forandringer i hjernen som er felles for både psykotiske pasienter og brukere av sentralstimulerende stoffer. Dopamin er en av kroppens signalsubstanser som regulerer aktiviteten til flere grupper av hjerneceller og er involvert i blant annet tolkning av sanselige inntrykk, muskelstivhet og kroppstemperatur. Det er mye som tyder på at agitert delir utløses av en akutt ubalanse av dopamin i hjernen.

Behandling og følger

En medfølgende overflod av stresshormoner som man ser i agitert delir kan lede til surhet i kroppen og økt behov for surstoff, som sammen med økt kroppstemperatur kan lede til hjerterytmeforstyrrelser og hjertestans . Alle forhold som forverrer en eller flere av disse faktorene kan bidra til dødelige utfall. Det anslås at denne tilstanden har en dødelighet på cirka ti prosent, men anslaget er usikkert.

De fleste tilfeller av rusutløst agitert delir vil kreve en viss grad av immobilisering utført enten av polititjenestemenn eller av helsepersonell. Det har blitt rapportert mange tilfeller der hjertestans inntrer mens pasienten prøver å fri seg fra immobilisering. Av den grunn har det blitt stilt spørsmål ved om hvorvidt kroppsleie ved immobilisering har vært årsaken til dødsfall.

En vurdering av den foreliggende vitenskapelig litteratur på feltet tyder på at den direkte effekten av sentralstimulerende stoffer på kroppen kombinert med langvarig og spesielt voldsomt fysisk stress i form av agitasjon, aggressivitet og motstand til immobilisering, er viktigste årsaker til hjertestans hos disse pasientene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg