Mange ulike rusmidler kan utløse akutt psykose i ulike faser av bruken.

Enkelte rusmidler har hallusinasjoner som en viktig del av rusvirkningen. LSD, ketamin, psilocybin (fleinsopp) og flere andre nye syntetiske stoffer vil gi hallusinasjoner og noen ganger forbigående psykoser.

For sentralstimulerende rusmidler som amfetaminer (amfetamin, metamfetamin, MDMA) og kokain er forekomsten av psykoser ved intensiv bruk relativt hyppig. Prevalens av psykotiske symptomer ved kronisk bruk av metamfetamin har blitt rapportert av så mye som 75–90 % av brukere i ulike studier. Lite søvn forbundet med bruk av disse rusmidlene kan også bidra til å utløse symptomene.

Cannabis (hasj, marihuana) kan utløse en akutt psykose under rusen særlig ved langvarig inntak av høye doser av THC. Forekomsten er etter alt å dømme langt sjeldnere enn psykoser utløst av sentralstimulerende eller hallusinogene rusmidler. I en stor studie fra 2022 anslås det at 1 av 200 brukere vil erfare psykotiske symptomer løpet av livet.

Sentraldempende rusmidler som benzodiazepiner og alkohol kan gi psykose i abstinensfasen, hvis man slutter for brått. For alkohol kalles det delirium tremens, en meget alvorlig komplikasjon av alkoholabstinens.

Særtrekk

I akuttfasen er det vanskelig å skille rusutløste psykoser fra andre psykoser. Generelt har de rusutløste psykosene mindre negative symptomer forut for akuttfasen. Noen rusutløste psykoser har mer synshallusinasjoner og mindre hørselshallusinasjoner. Paranoide forestillinger er hyppige ved psykoser utløst av sentralstimulerende rusmidler.

Risiko for psykotisk lidelse

Intensiteten av rusmiddelbruk, det vil si hvor store doser man inntar kombinert med hvor ofte det inntas, er av stor betydning for utvikling av psykose. Dersom man har opplevd en psykotisk episode etter rusbruk, øker det sannsynligheten for nye episoder, også kalt sensitisering. For cannabis er det vist at sjansen for psykotiske episoder øker med innhold av THC i cannabisproduktet som brukes. Noen studier viser at innholdet av cannabidiol (CBD) kan dempe risiko for psykose, mens andre studier ikke finner en slik sammenheng.

Individuell, genetisk sårbarhet for utvikling av psykoser er av stor betydning. Har man en psykoselidelse, eller er man i nær slekt med noen med slike lidelser vil man lettere få psykotiske episoder utløste av de rusmidlene som er nevnt over.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg