Akutt polymorf psykose uten schizofreniforme trekk er en akutt oppstått psykose hvor hallusinasjoner, vrangforestillinger og perseptuelle forstyrrelser er tydelige, men klart svingende fra dag til dag eller fra time til time. Tilstanden oppstår vanligvis i løpet av ett til to døgn etter en belastning. Følelsesmessig turbulens med intens forbigående følelse av lykke og ekstase eller angst og irritasjon er til stede. Det er det mangesidige og varierende, også kalt polymorfe, kliniske bildet som er typisk for denne type psykose. Diagnosen brukes bare hvis pasienten ikke oppfyller diagnosekravene til schizofreni eller bipolar lidelse. Alternative begreper for tilsvarende lidelser er bouffée deliriante eller akutt cykloid psykose.

Faktaboks

Også kjent som
ikke-schizofreniform psykose

Utbredelse og årsaker

Man antar at det ligger en biologisk sårbarhet til grunn for at psykosen utløses, men da tilstanden er relativ sjelden, antatt 4 per 100 000 per år, er den lite utforsket. De psykososiale belastningene som i samspillet med den biologiske sårbarheten fører til utløsning av psykosen antas langt på vei å være de samme som er drøftet for akutt paranoid psykose.

Behandling

Psykoser som oppstår akutt i tilknytning til akutte psykososiale belastninger går også oftest lett over av seg selv. Den viktigste akutte behandlingen er derfor psykososial ivaretagelse og symptomatisk legemiddelbehandling som demper eventuell sterk angst og uro. Mange vil etter en gjennomgått psykose ha behov for å bearbeide hendelsen psykologisk.

Prognose

Hos de fleste går psykosen over av seg selv i løpet av dager til et par uker. I et fåtall tilfeller viser den akutte psykosen seg å være begynnelsen på en mer langvarig psykose eller psykisk lidelse som for eksempel bipolar lidelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg