Alkoholassosiert demens er en form for demens som er utløst av et stort alkoholforbruk. Ved stort forbruk av alkohol vil både generelle intellektuelle evner og hukommelsen svekkes, og det er spesielt hukommelsen som blir dårlig.

Faktaboks

Også kjent som

alkoholisk demens

Diagnosen er ikke lenger oppført i diagnosemanualen ICD-10. Årsaken er at det er vanskelig med sikkerhet å karakterisere dette som én spesifikk sykdom.

Én type alkoholisk demens er man imidlertid sikker på, og det er når hjernen blir skadet ved et akutt stort forbruk av alkohol samtidig med mangelfull ernæring. I slike tilfeller kan det oppstå mangel på tiamin (vitamin B1), noe som forårsaker små blødninger i hjernen. Følgene av slike blødninger er enten en brå død eller utvikling av hukommelsessvikt, såkalt Korsakoffs syndrom, som også kan kalles alkoholassosiert demens. Denne formen for demens kan være stabil, det vil si at den ikke vil bli verre, slik Alzheimers demens gjør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg