Ammoniakk er en vannløselig gass med stikkende lukt. Den kjemiske formelen er NH3. Ammoniakk er en base, og i vannløsning vil ammoniakk foreligge som ammoniumhydroksid, NH4OH.

Faktaboks

Uttale
ammoniˈakk

Ammoniakk brukes blant annet i rengjøringsmidler, og salmiakk er en vannløsning av ammoniumhydroksid i konsentrasjoner på 3–10 prosent og pH på cirka 11–12. Ammoniakk er også et industrikjemikalium og brukes for eksempel som kjølegass eller til fremstilling av kunstgjødsel.

Forgiftning

Ammoniakkløsning i konsentrasjoner fra cirka tre til fem prosent virker etsende på slimhinner, øyne og hud. Ammoniakkgass kan gi sterk irritasjon på slimhinner og øyne, fordi gassen løses i fuktigheten på vevet. Ved inhalasjon av høye konsentrasjoner er det risiko for kjemisk lungebetennelse.

Behandling

Behandlingen ved inntak av ammoniakk er å skylle munnen og svelget med vann og drikke vann i små porsjoner av gangen. Det er ikke anbefalt å fremkalle brekninger. Ved fare for etseskade skal videre behandling skje på sykehus.

Ved inhalasjon er det viktig med frisk luft og hvile. Man skal kontakte lege eller sykehus ved mer enn lett ubehag.

Ved sprut i øynene er det anbefalt å skylle umiddelbart, grundig og lenge med vann. Videre behandling på legevakt eller sykehus er ofte nødvendig, og Giftinformasjonen kan kontaktes ved behov.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Andreas Johannesen

Kjemisk er ammoniakk en svak base, da den bare protolyserer 1%. Hva menes da med at den er sterk?

svarte Erik Andrew

Hei Andreas, Takk for at du påpeker at ammoniakk ikke er en sterk base. Det er en base eller svak base og jeg skal sørge for å rette opp dette. Takket være korrigerer fra slike som deg vil vi kunne sørge for at snl blir det kvalitetssikrete norske nettleksikon vi ønsker. Som du ser er det ikke jeg som har opprinnelig skrevet denne teksten. Jeg dekker primært akutte forgiftninger (akutt toksikologi) og ut fra dette perspektivet ser jeg at hele artikkelen fortjener en oppdatering. Jeg vil sørge for dette ved leilighet. Erik Andrew

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg