Androblastom, tidligere kalt arrhenoblastom, er en sjelden form for svulst i eggstokkene. Svulsten kalles nå oftere Sertoli-Leydig-celle-tumor og består vanligvis av en blanding av disse to celletypene.

Faktaboks

Uttale
androblastˈom
Også kjent som

arrhenoblastom

Sertoli-Leydig-celletumor

Denne sykdommen utgjør mindre enn en prosent av eggstokksvulstene, men kan opptre hyppigere i enkelte familier. Navnet androblastom skyldes at rundt halvparten av pasientene utvikler maskuline trekk eller får andre hormonforstyrrelser, fordi disse svulstene ofte produserer mannlige, og i blant, kvinnelige kjønnshormoner.

Behandling

Svulsten behandles først og fremst med kirurgi. Hvis det ikke er tegn til spredning, kan den andre eggstokken ofte beholdes og senere graviditet er da mulig. Ofte må imidlertid begge eggstokker, eggledere og livmoren fjernes. Prognosen er god, særlig hvis det ikke er tegn til spredning utenfor eggstokken ved diagnosen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg