Eggleder.

Eggleder. Snitt gjennom en del av det kvinnelige kjønnsorgan. Figuren viser et egg som blir befruktet, fra eggløsning til det fester seg i livmorveggen. Befruktningen og de første celledelingene foregår i egglederen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Egglederen er en tynn kanal ut fra hver side av livmoren.

Faktaboks

Også kjent som
tuba uterina, salpinx uterina, tuba Falloppii (etter den italienske anatomen Gabriele Fallopio (1523–1562))

Egglederen er et blyanttykt, cirka tolv centimeter langt rør, bygd opp av glatt muskulatur. Den frie, åpne enden av egglederen vender ned mot eggstokkene, slik at det her dannes en forbindelse mellom bukhulen og livmorhulen. Denne enden er utvidet som en trakt (infundibulum tubae) med frynsete kant (fimbriae ovaricae), slik at egget lettere kan oppfanges etter eggløsningen (ovulasjon). Når det skjer, bøyer denne trakten seg over stedet på eggstokken der egget vil løsne. Egglederens trangeste parti (isthmus) er like før innmunningen i livmoren.

På utsiden er egglederen overtrukket av bukhinnen, og er på undersiden forbundet med det brede livmorbåndet (ligamentum latum). Innsiden er kledd med en slimhinne med kraftige, langsgående folder. Denne slimhinnen er bygd opp av celler med flimmerhår som beveger seg. Sammen med eggledermuskulaturens sammentrekninger bidrar hårene til å føre egget i retning mot livmorhulen, en transport som tar fem til syv dager. Befruktningen, det vil si sammensmeltingen av sædcelle og eggcelle, finner sted mens egget ennå befinner seg i egglederen. Under den videre transporten av den befruktede eggcellen finner den første celledelingen sted.

Dersom egget ikke befruktes, går det snart til grunne i egglederen. Hvis det skjer en befruktning, tar det omtrent én uke før det befruktede egget (zygoten) når livmorhulen. Det har da utviklet seg til en væskefylt blære (blastocyste). Alle forandringer av egglederen som kan føre til at den blir tett eller for trang, vil ha stor betydning for mulighetene for et svangerskap, både for sædcellenes mulighet til å nå opp i egglederen, og for blastocysten i å slippe ut i livmorhulen i tide. En feil ved egglederen kan derfor lett føre til manglende forplantningsevne (sterilitet).

Salpingektomi er kirurgisk fjerning av én eller begge eggledere. Salpingo-ooforektomi er kirurgisk fjerning av eggledere og eggstokk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg