sertolicelletumor

Sertolicelletumor, sjelden form for svulst i eggstokk hos kvinner eller testikkel hos menn; utgår fra de hormonproduserende sertolicellene. Det er mindre enn 5 nye tilfeller i Norge hvert år.

Faktaboks

Uttale
sertˈolicelletumor

Kvinner

Sertoli-Leydig-celletumor (se androblastom), som vanligvis består av en blanding av disse to celletypene, er hyppigere enn rene sertolicelletumorer. De er nært beslektet biologisk og medisinsk sett. Begge typer er hyppigst hos yngre kvinner.

Sertoli-Leydig- og sertolicelletumorer gir ofte tegn på hormonforstyrrelser fordi svulstene produserer mannlige (og/eller andre) kjønnshormoner. Svulstene gir sjelden spredning, men det kan mikroskopisk være vanskelig å skille mellom godartede og ondartede svulster. Hvis svulsten ikke gir hormonelle forstyrrelser, kan den ofte bli ganske stor før den oppdages.

Behandling er kirurgisk fjerning av eggstokken som er angrepet, og man vil så vurdere om det er nødvendig å gi tillegg av behandling med cytostatika (cellegift).

Prognosen er god, hvis det ikke er tegn til spredning på diagnosetidspunktet.

Menn

De fleste sertolicellesvulster i testikkel er godartet. Bare ca. 10 % er kreftsvulster med tendens til spredning.

Sertolicellesvulster kan opptre i alle aldre. Ca. 1/3 av pasientene er yngre enn 10 år.

Sertolicellesvulster kan produsere kjønnshormoner og gi abnormt tidlig pubertetsutvikling hos guttebarn, vekst av brystene (gynekomasti) eller andre hormonforstyrrelser hos ungdommer/menn. Hyppigste symptom er en kul – som ikke er øm – i en testikkel.

Behandling er kirurgisk fjerning av testikkelen, og nesten alle pasienter blir helbredet. Kirurgi er viktigste behandling også ved eventuell spredning fra sertolicelletumor til lymfeknuter på bakre bukvegg.

Navn etter den italienske fysiologen Enrico Sertoli (1842–1910).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg