Sertolicelletumor er en sjelden form for svulst i eggstokken hos kvinner eller testikkelen hos menn. Svulsten vokser ut fra de hormonproduserende sertolicellene. Det er færre enn fem nye tilfeller i Norge hvert år.

Faktaboks

Uttale
sertˈolicelletumor

Kvinner

Sertoli-Leydig-celletumor (se androblastom), består vanligvis av en blanding av Sertoli-celler og Leydig-celler. Blandingssvulsten er hyppigere enn rene sertolicelletumorer. De er nært beslektet biologisk og medisinsk sett. Begge typer er hyppigst hos yngre kvinner.

Sertoli-Leydig- og sertolicelletumorer gir ofte tegn på hormonforstyrrelser fordi svulstene produserer mannlige kjønnshormoner, i blant også andre kjønnshormoner. Svulstene gir sjelden spredning, men det kan mikroskopisk være vanskelig å skille mellom godartede og ondartede svulster. Hvis svulsten ikke gir hormonelle forstyrrelser, kan den ofte bli ganske stor før den oppdages.

Behandling er kirurgisk fjerning av eggstokken som er angrepet, og man vil så vurdere om det er nødvendig å gi tilleggsbehandling med cellegift.

Prognosen er god, hvis det ikke er tegn til spredning på diagnosetidspunktet.

Menn

De fleste sertolicellesvulster i testikkel er godartet. Bare om lag ti prosent er kreftsvulster med tendens til spredning.

Sertolicellesvulster kan opptre i alle aldre. Rundt en tredjedel av pasientene er yngre enn ti år.

Sertolicellesvulster kan produsere kjønnshormoner og gi unormalt tidlig pubertetsutvikling hos guttebarn, vekst av brystene (gynekomasti) eller andre hormonforstyrrelser hos ungdommer og menn. Det vanligste tegnet er en kul, som ikke er øm, i en testikkel. Behandling er kirurgisk fjerning av testikkelen, og nesten alle pasienter blir helbredet. Kirurgi er viktigste behandling også ved eventuell spredning fra sertolicelletumor til lymfeknuter på bakre bukvegg.

Sertoli-cellene har fått sitt navn etter den italienske fysiologen Enrico Sertoli (1842–1910).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg