Et angiosarkom er en ondartet, sjelden karsvulst som danner atypisk endotel. Svulstvevet ligner det tynne cellelaget som kler innsiden av blod- eller lymfeårer. Angiosarkom kan oppstå i bløtvev eller i skjelettet og har ikke utgangspunkt i en normal blodåre.

Faktaboks

Etymologi
fra gresk angeion, ‘åre’, sarx, ‘kjøtt’ og -om, ‘kreft, svulst’

Det er rundt 15 nye tilfeller av angiosarkom i bløtvev per år i Norge. Sykdommen kan forekomme i alle aldre, men de fleste pasientene er 60-70 år. Angiosarkom er svært sjelden hos barn. Omtrent halvparten av tilfellene oppstår i huden, mens resten sitter i dypt bløtvev i lårene, i brystkjertlene og leveren samt i hode-halsområdet. Svulsten er typisk smertefull, aggressiv med rask vekst og kan gi blødninger. Behandling er først og fremst kirurgi. Prognosen er dårlig. Mer enn halvparten av pasientene dør innen ett år fra diagnose.

Lymfangiosarkom kan sees som sjelden komplikasjon til langvarig lymfødem.

Angiosarkom i ben er et høygradig malignt bensarkom som kan oppstå hvor som helst i skjelettet og ofte samtidig i flere knokler. De fleste tilfellene forekommer hos eldre. Tidligere strålebehandling kan i sjeldne tilfeller disponere for angiosarkom.

Behandling er kirurgi, strålebehandling og/eller cellegift. Angiosarkom i ben har uforutsigbart forløp, men oftest er sykdommen svært aggressiv og prognosen alvorlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg