Ankelbrudd, brudd gjennom leggben og/ eller skinneben som affiserer ankelleddet. Oppstår gjerne ved kraftige vridningsskader, og den ytre ankelknoken (malleolus lateralis) brekker hyppigere enn den på innsiden (malleolus medialis). Leddbåndforbindelsen mellom leggben og skinneben kan også skades (syndesmose-ruptur) og ledsagende skader av leddbrusken i ankelleddet er hyppige. Er ankelen ute av stilling som følge av bruddet, er det oftest påkrevet med operasjon for å gjenopprette ankelleddets anatomiske forhold. Ankelbrudd som ikke krever operasjon vil bli behandlet med gips, vanligvis i ca 6 uker.

En spesiell type av ankelbrudd er kompresjonsbrudd som oppstår ved fall direkte på foten. Vristbenet (talus) blir da presset opp i gaffelen til skinnebenet og leggbenet, og leddflaten nederst på skinnebenet trykkes inn. Disse spesielle bruddene krever alltid operasjon..

I mange tilfeller er det vanskelig å avgjøre om det dreier seg om brudd eller forstuing av ankelen. Ved brudd er det som oftest ikke mulig å støtte seg til foten. Er det tvil, bør ankelen røntgenfotograferes.

Smertefull slitasjegikt er en alvorlig, men sjelden komplikasjon til ankelbrudd. Hvis det oppstår, kan det behandles med avstivningsoperasjon (se artrodese), eller innsetting av kunstig ledd (se protese).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.