Ankelbrudd er brudd gjennom leggbenet og/eller skinnebenet som rammer ankelleddet. Slike brudd oppstår gjerne ved kraftige vridningsskader, og den ytre ankelknoken (malleolus lateralis) brekker hyppigere enn ankelknoken på innsiden (malleolus medialis). Leddbåndforbindelsen mellom leggbenet og skinnebenet kan også skades (syndesmose-ruptur), og ledsagende skader av leddbrusken i ankelleddet er hyppige. Er ankelen ute av stilling som følge av bruddet, er det oftest påkrevet med operasjon for å gjenopprette ankelleddets anatomiske forhold. Ankelbrudd som ikke krever operasjon vil bli behandlet med gips, vanligvis i omtrent seks uker.

En spesiell type av ankelbrudd er kompresjonsbrudd som oppstår ved fall direkte på foten. Vristbeinet (talus) blir da presset opp i gaffelen til skinnebenet og leggbenet, og leddflaten nederst på skinnebenet trykkes inn. Slike brudd krever alltid operasjon.

I mange tilfeller er det vanskelig å avgjøre om det dreier seg om brudd eller forstuing av ankelen. Ved brudd er det som oftest ikke mulig å støtte seg til foten. Er det tvil, bør ankelen røntgenfotograferes.

Smertefull slitasjegikt er en alvorlig, men sjelden komplikasjon til ankelbrudd. Hvis det oppstår, kan det behandles med avstivningsoperasjon (artrodese), eller innsetting av kunstig ledd (protese).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg