Fremgangsmåten ved bestemmelse av såkalte irregulære rødcelleantistoffer i pasientens serum.

av Kunnskapsforlaget/Anne Langdalen. Gjengitt med tillatelse

Antiglobulinreaksjon er en test på om det er forlikelighet mellom giver og mottaker ved blodoverføring (transfusjon). Testen utføres ved blodoverføring og den anses som svært sikker.

Testen ble tidligere kalt Coombs' test.

Direkte antiglobulinreaksjon brukes for å undersøke om røde blodceller er dekket av antistoff. Denne testen er viktig for å stille diagnosen hemolytisk anemi både hos nyfødte og hos voksne.

Testen utføres ved at de røde blodcellene vaskes tre ganger for å fjerne alt plasma. Deretter tilsettes antiglobulinreagens som gjør at de antistoffdekkede blodcellene klumper seg sammen (agglutinerer).

Indirekte antiglobulinreaksjon brukes som en utvidet forlikelighetsprøve før transfusjon. Man kan da påvise antistoffer, som oftest IgG, som ikke selv fører til sammenklumping (agglutinasjon) av de røde blodcellene, men som likevel kan fremkalle alvorlig transfusjonsreaksjon.

Testen utføres ved at blodcellene inkuberes med plasma. Dersom plasmaet inneholder ikke agglutinerende-antistoffer som reagerer med blodlegemene vil de dekkes (sensibiliseres) av antistoffet. Deretter fortsetter testen som ved direkte antiglobulin reaksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.