antiglobulinreaksjon

Indirekte reaksjon - utvidet forlikelighetsprøve
.

Artikkelstart

Antiglobulinreaksjon er en test på forlikelighet mellom giver og mottaker ved blodoverføring (transfusjon). Testen anses som svært sikker.

Testen ble tidligere kalt Coombs' test.

Direkte reaksjon

Direkte antiglobulinreaksjon brukes for å undersøke om røde blodceller er dekket av antistoff. Denne testen er viktig for å stille diagnosen hemolytisk anemi både hos nyfødte og hos voksne og etter uforlikelige transfusjoner.

Testen utføres ved at de røde blodcellene vaskes tre ganger for å fjerne alt plasma. Deretter tilsettes antiglobulinreagens som får antistoffdekkede blodceller til å klumpe seg sammen (agglutinere).

Indirekte reaksjon

Indirekte antiglobulinreaksjon brukes som en utvidet forlikelighetsprøve før transfusjon. Man påviser antistoffer (oftest IgG) som binder seg til blodcellene uten å gi agglutinasjon men som likevel kan fremkalle alvorlig transfusjonsreaksjon.

Testen utføres ved at blodcellene inkuberes med plasma. Dersom plasmaet inneholder ikke agglutinerende antistoffer mot blodcellene vil disse dekkes (sensibiliseres) av antistoffet. Deretter fortsetter testen som ved direkte antiglobulin reaksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg