Agglutinasjon er binding og utfelling av partikler som er oppslemmet i en væske.

Partikler er i suspensjon (oppslemming) i en væske når de kan bevege seg fritt i forhold til hverandre i væsken. Hvis partiklene bindes sammen slik at de ikke lenger kan bevege seg fritt, faller de ut av suspensjonen som synlige flak eller klumper. Dette fenomenet kalles agglutinasjon.

Agglutinasjon er en vanlig brukt metode i medisinsk laboratoriediagnostikk, for eksempel i forbindelse med blodoverføring eller diagnostikk innen mikrobiologi.

IgM antistoffer mot strukturer (antigener) på erytrocytters (røde blodlegemers) overflate agglutinerer erytrocytter som er i suspensjon. Man kan bestemme IgM antistoffenes spesifisitet hvis strukturene på erytrocyttene er kjent, alternativt kan man bruke IgM antistoffer med kjent spesifisitet til å påvise strukturer (blodtyper) som finnes på overflaten av erytrocyttene.

Før transfusjon av erytrocytter blir pasientens og blodgiverens blodtyper bestemt ved agglutinasjon med kjente antistoffer (blodtyping). I tillegg skal pasientens plasma ikke agglutinere giverens erytrocytter (enkelt forlik). Da inneholder ikke pasientens plasma IgM antistoffer som kan reagere med de transfunderte erytrocyttene og starte en akutt transfusjonsreaksjon. Disse undersøkelsene kalles pretransfusjonsprøve.

Plasma kan inneholde antistoffer som kan binde sammen og agglutinere bakterier. Slike antistoffer kan opptre under visse infeksjoner, for eksemple tyfoidfeber, og kan da agglutinere bakterier av samme art som de som fremkalte infeksjonen, altså tyfoidfeberbakterier, men ikke andre bakterier.

I medisinsk mikrobiologi er agglutinasjon et verdifullt diagnostisk hjelpemiddel som kan brukes til

  1. Å finne ut om en person har en gitt infeksjonssykdom ved å undersøke om han/hun har dannet antistoffer som agglutinerer den tilsvarende bakterie (f.eks. tyfoidfeberbakterier),

  2. Å identifisere bakterier ved å undersøke om de blir agglutinert av antistoffer rettet mot kjente bakterier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.