Agglutinasjon er binding og utfelling av partikler som er oppslemmet i en væske.

Faktaboks

Uttale
agglutinasjˈon
Etymologi
av latin agglutinare, ‘lime sammen’

Partikler er i suspensjon (oppslemming) i en væske når de kan bevege seg fritt i forhold til hverandre i væsken. Hvis partiklene bindes sammen slik at de ikke lenger kan bevege seg fritt, faller de ut av suspensjonen som synlige flak eller klumper. Dette fenomenet kalles agglutinasjon.

Agglutinasjon er en vanlig brukt metode i medisinsk laboratoriediagnostikk, for eksempel i forbindelse med blodoverføring eller diagnostikk innen mikrobiologi.

Eksempler på anvendelse

Transfusjonsmedisin

IgM-antistoffer mot strukturer (antigener) på erytrocytters (røde blodcellers) overflate agglutinerer erytrocytter som er i suspensjon. Man kan bestemme IgM antistoffenes spesifisitet hvis strukturene på erytrocyttene er kjent, alternativt kan man bruke IgM antistoffer med kjent spesifisitet til å påvise strukturer (blodtyper) som finnes på overflaten av erytrocyttene.

Før transfusjon av erytrocytter blir pasientens og blodgiverens blodtyper bestemt ved agglutinasjon med kjente antistoffer (blodtyping). I tillegg skal pasientens blodplasma ikke agglutinere giverens erytrocytter (enkelt forlik). Da inneholder ikke pasientens plasma IgM antistoffer som kan reagere med de transfunderte erytrocyttene og starte en akutt transfusjonsreaksjon. Disse undersøkelsene kalles pretransfusjonsprøve.

Medisinsk mikrobiologi

Blodplasma kan inneholde antistoffer som kan binde sammen og agglutinere bakterier. Slike antistoffer kan opptre under visse infeksjoner, for eksempel tyfoidfeber, og kan da agglutinere bakterier av samme art som de som fremkalte infeksjonen, altså tyfoidfeberbakterier, men ikke andre bakterier.

I medisinsk mikrobiologi er agglutinasjon et verdifullt diagnostisk hjelpemiddel som kan brukes til

  1. Å finne ut om en person har en gitt infeksjonssykdom ved å undersøke om han/hun har dannet antistoffer som agglutinerer den tilsvarende bakterie (for eksempel tyfoidfeberbakterier).
  2. Å identifisere bakterier ved å undersøke om de blir agglutinert av antistoffer rettet mot kjente bakterier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg