Kinin er et legemiddel som utvinnes fra kinabark. Kinin er det klassiske middelet mot malaria. Det virker ved å forstyrre malariaparasittenes nukleinsyresyntese og kan betraktes som en svak cellegift.

Faktaboks

Uttale
kinˈin

Kjemisk er kinin et derivat av kinolin. Enkelte syntetisk fremstilte kinoliner som klorokin og hydroksyklorokin har også antimalariaeffekt. Etter at klorokin kom på markedet, mistet kinin sin dominerende rolle som legemiddel mot malaria.

I dag brukes kinin en del til parenteral behandling av pasienter med alvorlig infeksjon med malariaparasitten Plasmodium falciparum, men artemisininderivatet artesunat er et mer effektivt middel ved slike infeksjoner.

Små mengder kinin finnes som tilsetning i tonic og gir dette mineralvannet en bitter smak.

Bivirkninger

Forgiftninger med kinin har et karakteristisk sykdomsbilde med øresus, kvalme, oppkast og synsforstyrrelser. Kinin har kinidin-lignende virkning på hjertet. Toksiske doser forårsaker sammentrekninger i livmormuskulaturen og kan føre til abort. Overdosering i forbindelse med behandling av malaria kan resultere i hemolyse og utskillelse av mørk urin (blackwater fever).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg