Antiparasittære midler er legemidler som brukes mot infeksjoner forårsaket av parasittiske protozoer, helminter (mark) og leddyr (artropoder). En lang rekke antiparasittære midler finnes på det internasjonale marked, men svært få er registrert her til lands. Legemidlene kan imidlertid fåes på godkjenningsfritak.

Legemidlene er omtalt under anthelmintika og antimalariamidler.

Årsaken til manglende registrering er liten omsetning, da parasittsykdommer er et tallmessig lite problem i Norge. Midlene er delvis av eldre dato, da interessen for å utvikle nye midler har vært begrenset. En viktig årsak til dette er nok at kjøpekraften er liten i de områder av verden hvor parasittsykdommer er viktig som sykdoms- og dødsårsak.

På enkelte områder har farmasøytisk industri de senere år gjort en viktig innsats gjennom donasjon av legemidler til viktige kontrollprogrammer. Det gjelder spesielt i bekjempelsen av elveblindhet og lymfatisk filariasis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg