Arvelig kreft betyr at mor eller far er bærer av en genfeil som kan gi kreft. De arvelige krefttilfellene er forholdsvis sjeldne og utgjør mellom 5 og 10 prosent av alle krefttilfeller. De fleste kreftsykdommer oppstår dermed hos personer uten slike arvelige genfeil. Dette gjelder også når kreft forårsakes av kjente kreftfremkallende stoffer som asbest, sigarettrøyk, overdreven soling med forbrenninger og visse kjemiske stoffer.

Det finnes mange medfødte, det vil si nedarvede, kreftdisponerende forandringer i arvestoffet (DNA). Noen av disse kan gi kreft i ung alder. De fleste er autosomalt dominante; det vil si at selv om en person arver genfeilen kun fra den ene forelderen, vil kreftsykdommen likevel kunne slå ut. Eksempler på genfeil som nedarves og disponerer for kreft er:

Med unntak av retinoblastom, som nesten alltid opptrer i småbarnsalder, oppstår likevel de aller fleste tilfeller av brystkreft, melanom og tarmkreft hos personer som ikke har disse genforandringene.

Det er stor interesse for å øke forståelse av og kunnskap om arvelig kreft. Derfor foregår mye forskning knyttet til dette, og jevnlig publiseres ny kunnskap om genfeil som kan disponere for kreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg