Bakrus er en tilstand med ubehag som inntrer i den tidsperioden som følger umiddelbart etter en enkelt rusperiode. Alle rusmidler kan gi bakrus, men begrepet er først og fremst knyttet til alkohol.

Alkoholbakrus

De typiske plagene ved alkoholbakrus, også kalt fyllesyke, er generell uvelfølelse, matthet, uglede, hodepine, kvalme og svimmelhet. Alkoholbakrusen starter når alkoholkonsentrasjonen blir null promille, eventuelt i tiden like før dette skjer. Det er lite kjent hvilke biokjemiske eller farmakologiske mekanismer som ligger til grunn for bakrussymptomene. Det har vært hevdet, men er neppe overbevisende dokumentert, at et høyt væskeinntak i rusfasen kan redusere bakrusplagene.

Bakrusperioden etter alkohol er ofte ledsaget av økt blødningstendens fra slimhinnene i fordøyelseskanalen og bør derfor ikke behandles med medikamenter som gir økt blødningstendens som bivirkning, som for eksempel salisylater og betennelsesdempende midler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg