Beinet.

Beinet. Hofte- og lårmuskler sett bakfra. Til venstre ses de overfladiske musklene. Størst er musculus gluteus maximus, som strekker hoften og muliggjør oppreist gange. Til høyre vises de dypereliggende musklene. Nesten alle hoftemusklene fester seg i nærheten av hodet på lårbeinet, og de holder bekkenet i balanse i oppreist stilling.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus biceps femoris er en muskel på baksiden av låret som tilhører muskelgruppen hamstrings. Den er lang og har to 'hoder'. Den går lateralt på baksiden av låret og synes godt under huden. Den kalles på norsk for 'den tohodete knebøyeren'. Muskelens lange hode (caput longum) går fra bekkenets sitteknute (tuber ossis ischii) og ned til leggbeinets hode (caput fibulae) på lateralsiden. Muskelen kan dermed ekstendere i hofteleddet og bøye kneet.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus b'iseps f'emoris

Etymologi

av latin: biceps, 'med to hoder'

Også kjent som

den tohodete knebøyeren

Det korte hodet (caput breve) ligger delvis under det lange; det går fra midten av lårbeinets bakside og forener seg kort etter med det lange hodet. Denne delen av muskelen er derfor bare enleddet og bidrar til fleksjon i kneleddet, delvis også til utoverrotasjon av leggen ved flektert kneledd.

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg