Biotin er et av de vannløselige vitaminene, også kalt vitamin B7. Biotin inngår i enzymer som kontrollerer overførsel av karboksylgrupper, og bidrar ved forbrenning av karbohydrater, syntese av fettsyrer og glukoneogenese. Biotin er derfor viktig for omsetning av karbohydrater, aminosyrer og fettsyrer.

Faktaboks

Uttale
biotˈin
Etymologi

gresk bios, ‘liv’ og -in, om stoff

Også kjent som

vitamin H

Biotin dannes av tarmbakteriene våre, og finnes rikelig i blant annet lever, nyrer, egg og gjær. Melk og enkelte grønnsaker ansees også for å være gode kilder.

Biotinmangel forekommer ikke hos mennesker bortsett fra i helt spesielle tilfeller. Det er påvist hos enkeltpersoner som spiser ekstremt mye rå egg (6–12 om dagen), og skyldes at rå eggehvite inneholder et protein som binder biotin så hardt at det ikke kan frigjøres av fordøyelsesenzymer.

Symptomer på biotinmangel er kvalme, tretthet, depresjon, muskelsmerter og hudforandringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg