tarmbakterier

Tarmbakterier, tarmenes normalflora, fellesbetegnelse på bakterier som vanligvis lever i tarminnholdet, først og fremst i tykktarmen. Tarmbakterier spiller en viktig rolle i fordøyelsen.

Faktaboks

Også kjent som
tarmflora

Tarmbakteriene lever av og nedbryter slaggstoffer fra maten og stoffer som skilles ut i tarmen, slik som gallesalter og gallefargestoffer. De gjør nytte ved å produsere stoffer, for eksempel vitaminer, som vertsorganismen trenger. De bidrar også til å holde veksten av skadelige bakterier nede.

Anaerobe bakterier dominerer tarmfloraen i tykktarmen, særlig Bacteroides. Av aerobe bakterier finner man særlig gramnegative stavformede bakterier, blant annet Escherichia coli. Bakterier utgjør omtrent halvparten av avføringsmassen, anslagsvis 1010–12 bakterier per gram avføring.

Noen tarmbakterier (tyfoid-, paratyfoid- og dysenteribakteriene) fremkaller sykdom. Det kan også forekomme andre sykdomsfremkallende bakterier (tarmpatogene bakterier), for eksempel i forbindelse med matforgiftning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg