Testikkel.

Testikkel. Skjematisk fremstilt snitt gjennom testikkelen og bitestikkelen.

Av /KF-arkiv ※.

Bitestiklene er avlange, bananformede organer som ligger med sine konkave flater inntil baksiden av hver testikkel. Bitestiklene er forbundet med testiklenes sædkanaler, og representerer første del av sædgangene. Bitestiklene er viktige for modning og lagring av sædceller.

Faktaboks

Uttale

b'i-testikkel

Også kjent som

epididymis

Oppbygning

Hver bitestikkel er inndelt i et «hode» (caput), en hoveddel eller «kropp» (corpus) og en «hale» (cauda). Hodet er vokst sammen med testikkelen, mens kroppen er forbundet med bindevev. Halen dreier 180° og går over i sædlederen.

Organet består innvendig av et sterkt buktet rør (om lag fem meter langt) omgitt av løst bindevev. Her lagres de ferdige sædcellene etter hvert som de produseres i testikkelen, ved at det i hodedelen går 10–15 små kanaler (ductuli efferentes) fra testikkelen over i bitestikkelen.

Funksjon

Bitestiklenes hode (caput) mottar umodne sædceller som produseres i testiklene. Disse umodne sædcellene har ennå ikke evne til å bevege seg, men gjennomgår i bitestiklene en modningsprosess som gjør at de kan bevege seg.

Spermcellene lagres hovedsakelig i halen (cauda) i bitestiklene.

Sykdom

Det kan oppstå betennelse i bitestiklene (epididymitt), som regel på grunn av bakterier fra urinrør og blære, eller fra blodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg