Blastocyst
Blastocyst med tydelig blastocystkavitet og formet indre cellemasse.
Blastocyst
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Blastocyst er en struktur i den tidlige utviklingen av et embryo. Hos mennesket dannes blastocysten fire til fem dager etter befruktningen.

I utviklingstrinnet før blastocyststadiet er cellene tett forbundet i en kompakt struktur som kalles morulaembryo. Morulaembryoet består av 16 til 32 celler. Det ytterste cellelaget i morulaembryoet kalles trofektodermen. Cellene i trofektodermen pumper veske inn i selve embryoet slik at det dannes et hulrom (blastocystkaviteten). På det tidspunktet blastocystkaviteten opptrer, er embryoet på blastocyststadiet.

I blastocysten dannes den indre cellemasse som en klump av celler på innsiden av trofektodermen. Blastocysten vokser i størrelse til mer enn 100 celler, og bryter til slutt ut av eggeskallet (zona pellucida). Denne klekking skjer seks dager etter befruktningen, og blastocysten kan da vokse inn i livmorslimhinnen (implantasjon).

Trofektodermen er ansvarlig for selve implantasjonen i livmoren og dannelsen av morkaken. Den indre cellemassen utvikler seg til selve fosteret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg