blastocyst (mennesket)

Blastocyst med tydelig blastocystkavitet og formet indre cellemasse.
Blastocyst
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Blastocyst er en struktur i den tidlige utviklingen av et embryo. Hos mennesket dannes blastocysten fire til fem dager etter befruktningen.

I utviklingstrinnet før blastocyststadiet er cellene tett forbundet i en kompakt struktur som kalles morulaembryo. Morulaembryoet består av 16 til 32 celler. Det ytterste cellelaget i morulaembryoet kalles trofektodermen. Cellene i trofektodermen pumper veske inn i selve embryoet slik at det dannes et hulrom (blastocystkaviteten). På det tidspunktet blastocystkaviteten opptrer, er embryoet på blastocyststadiet.

I blastocysten dannes den indre cellemasse som en klump av celler på innsiden av trofektodermen. Blastocysten vokser i størrelse til mer enn 100 celler, og bryter til slutt ut av eggeskallet (zona pellucida). Denne klekking skjer seks dager etter befruktningen, og blastocysten kan da vokse inn i livmorslimhinnen (implantasjon).

Trofektodermen er ansvarlig for selve implantasjonen i livmoren og dannelsen av morkaken. Den indre cellemassen utvikler seg til selve fosteret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg