Implantasjon er innplanting i en organisme.

Faktaboks

Etymologi
av latin im-, ‘inn, i’ og plantare, ‘plante’

Implantater og proteser

Det dreier seg oftest om innsetting av vevsvennlig fremmed materiale i et vev eller i et organ for å rekonstruere organet eller forbedre funksjon eller utseende. Eksempler er innsetting av kunstig hofteledd (hofteprotese), innsetting av en titanskrue som tannerstatning (tannimplantat), rekonstruksjon av ørebenskjeden (cochlea-implantat) og innsetting av kunstig materiale for å bygge opp en kroppskontur (hakeimplantat, brystprotese).

Elektronisk utstyr og depoter

Uttrykket brukes også om innsetting av elektronisk utstyr for å bedre funksjon (pacemaker, nervestimulator) og innsetting av legemiddeldepoter.

Fosterutvikling

I fosterutviklingen brukes uttrykket om prosessen der den befruktede eggcellen (blastocysten) fester seg og graver seg ned i livmorslimhinnen seks til sju dager etter befruktningen. Slimhinnen er da forberedt til denne oppgaven (sekresjonsfase), og er saftig med dype, slyngede kjertler som er fylt med næringsrikt slim. Denne prosessen står under påvirkning av hormonet progesteron, som produseres av det gule legeme (corpus luteum) i eggstokken. Etter en viss tid får livmorslimhinnen mer graviditetspreg med utvikling av spesielle celler under epitelet, deciduaceller. Den gravide livmorslimhinnen omslutter egget (embryo) etter implantasjonen og betegnes nå decidua.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg