Bovin spongiform encefalopati, smittsom hjernesykdom som utvikler seg langsomt. Inkubasjonstiden er fra måneder til flere år.

Deler av hjernen får et svamplignende (spongiformt) preg pga. svinn av hjerneceller, med påfølgende nevrologiske symptomer. Symptomene er progressiv demens og nevrologiske tegn, som ufrivillige bevegelser og ustøhet. Det opptrer også karakteristiske forandringer når hjernefunksjonen undersøkes ved EEG. Endelig utfall er alltid dødelig.

Forekommer hos kveg, men kan spres til mennesket. Hittil har millioner av kuer blitt slaktet og tilintetgjort for å stanse epidemien. Man har ikke klart å isolere noen egentlig virusstruktur hos syke dyr, men prioner, små proteinstrukturer uten kjent arveanlegg, kan påvises. Det antas at kveget fikk i seg prionene ved at innvoller og knokler fra sauer, og muligens andre dyr, ble oppmalt og tilblandet fóret. Stadig flere mennesker er blitt smittet, og de har utviklet en tilstand som ligner på Creutzfeldt-Jakobs sykdom.

Andre overførbare spongiforme encefalopatier er Gerstmann-Straussler-Scheinkers syndrom, familiær fatal insomnia og kuru. Tidligere mente man at dette var virussykdommer. De ble kalt for slow virus diseases pga. den lange inkubasjonstiden.

Det finnes foreløpig ingen behandling for kugalskap. Se også prionsykdommer og skrapesyke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.