Bovin spongiform encefalopati er det medisinske navnet for kugalskap, en smittsom hjernesykdom som rammer storfe og utvikler seg langsomt. Inkubasjonstidener fra måneder til flere år. Deler av hjernen får et svamplignende (spongiformt) utseende på grunn av svinn av hjerneceller, med påfølgende nevrologiske symptomer. Smittestoffet er sannsynligvis et infeksiøst protein (prion). Symptomene er progressiv demens og nevrologiske tegn, som ufrivillige bevegelser og ustøhet. Det opptrer også karakteristiske forandringer når hjernefunksjonen undersøkes ved EEG. Endelig utfall er alltid dødelig.

Faktaboks

Uttale
bovˈin spongifˈorm ensefalopatˈi
Etymologi
av latin bos, ‘okse’, spongea, ‘svamp’, -formis, henviser til utseende og gresk enkefalos, ‘hjerne’, og pathos, ‘sykdom’
Også kjent som
BSE, bovine spongiform encephalopathy, kugalskap

En beslektet nevrodegenerativ sykdom er Creutzfeldt-Jakobs sykdom (CJD) som rammer mennesker. Andre overførbare spongiforme encefalopatier er Gerstmann-Straussler-Scheinkers syndrom, familiær fatal insomnia og kuru. Tidligere mente man at dette var virussykdommer. De ble kalt for slow virus diseases på grunn av den lange inkubasjonstiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg